artikel

Managers aan de top raken makkelijker de weg kwijt

Leiderschap

Managers krijgen soms zeer hoge bonussen waardoor het lijkt alsof zij in hun eentje verantwoordelijk zijn voor het succes van het bedrijf. Dit stelt Frank van Luijk, directielid van LTP en schrijver van ‘De ontspoorde manager. Waarom mensen aan de top de weg kwijtraken’.

Volgens Van Luijk is het succes van een bedrijf echter a priori een teamprestatie, terwijl de ondergang van een bedrijf veel makkelijker toe kan worden geschreven aan het werk van één persoon. Van Luijk vertelt dat de eigenschappen zelfvertrouwen, ijdelheid en assertiviteit worden vergroot en aangejaagd door succes. Een succesvolle manager moet echter goed zijn in samenbinden en andere mensen de ruimte geven om te kunnen excelleren. ‘Maar je bent juist aan de top gekomen doordat je zo goed aan anderen kunt laten zien dat je zelf excelleert.’ Volgens van Luijk gaat dit op een bepaald moment botsen.

De tip van Van Luijk is hier al tijdens sollicitatiegesprekken op te letten. ‘Bepaalde zaken moet je uitdiepen. Praten over succes geeft veel inkijk in hoe iemand zichzelf ziet’, aldus Van Luijk. Als iemand intern attribueert maar bij falen extern attribueert, dan zou het bijvoorbeeld wel eens slecht kunnen aflopen.
Bron: ProfNews

Reageer op dit artikel