artikel

Minder management …?

Leiderschap

Verpleegkundigen, wetenschappers, welzijnswerkers, politieagenten: allen krijgen zij te maken met een formulierenstroom. En de managers krijgen de schuld daarvan.

CBS wist afgelopen week te melden dat het aantal managers in Nederland het afgelopen jaar met 8% afnam terwijl de beroepsbevolking groeide. De ratio ten opzichte van andere werkenden daalde van 17 naar 15%.

En dus doken de radio1-journaals en de BNR-en van deze wereld op dit opmerkelijke nieuws.
Goed nieuws, zo was veelal de toon. Want managers, dat is een kaste van behoorlijk overbodige, zichzelf in stand houdende en zichzelf verrijkende opvreters die de gewone mensen in de weg lopen en onderdrukken.

Het meest platte was misschien nog wel het interview met prof. dr. Alfred Kleinknecht in de Nieuwsshow. Deze emeritus-hoogleraar innovatie-economie noemde management ‘gekristalliseerd wantrouwen’. Hij legde uit dat hij betrokken was bij een startup en hoe ze het management daar deden; dat deden ze niet. Je hebt gewoon projecten met doelstellingen. Zij hebben geen leidinggevenden nodig, hoogstens mensen die faciliteren. Want, aldus Kleinknecht, bij zelfsturende teams komt veel creativiteit vrij. En als je minder goed kunt meten zoals in de zorg, moet je zorgen dat er veel intrinsieke motivatie is. Daarmee is het opgelost, volgens hem.

En zo bazelde deze N=1-wetenschapper een kwartier lang door over hoe ze dat in zijn bedrijfje deden. De interviewers hingen aan zijn hooggeleerde lippen. Managers hebben een reputatieprobleem; dat is duidelijk. Je hoeft blijkbaar niet naar echte deskundigen te zoeken als je over management een mening over wilt hebben. Lees de hele blog van Jaap van ’t Hek.

Reageer op dit artikel