artikel

Welke Zwarte-Pieten-discussie krijg jij toegespeeld?

Leiderschap

De pepernoten liggen weer in de schappen. Tot een paar jaar geleden reden tot lichte opwinding, blijdschap en hooguit enige ouder-stress. Tegenwoordig ook startschot voor de heftige en emotionele discussie over hoe we Het Feest dit jaar gaan vieren en vooral of we dat met, zonder, of met een gekleurde Piet doen.

Welke Zwarte-Pieten-discussie krijg jij toegespeeld?

Wat we bij de Zwarte-Pieten-discussie missen is iets wat we ook veel in organisaties tegenkomen. Er is onvrede over een proces, een manier van doen, een gewoonte … en iedereen praat erover, maar niemand doet echt iets. Ondertussen blijft het weken, maanden, jaren bij het oude. Bovendien is dat wat ter discussie staat vaak een uiting van iets anders, zoals Zwarte Piet symbool staat voor een dieper gesprek over racisme en discriminatie. Om heilige huisjes aan te raken, te veranderen en misschien wel omver te helpen hebben we leiders nodig. Mensen die andere mensen de zekerheid geven dat we met een onomkeerbaar veranderproces te maken hebben, die hierover goede toespraken houden en die de dialoog met de organisatie, met het volk, aandurven gaan. En die vervolgens diep democratische beslissingen durven te nemen op basis van alle invalshoeken.
Lees de hele blog van Danielle Braun en Jitske Kramer.

Tip: Meer weten over de visie van Danielle Braun? Zij is spreker op collegetour ‘Navigeren in verandering’ op 9 november en op het Event Verdraaide Organisaties op 15 december.

Reageer op dit artikel