artikel

Toegeven dat je het niet weet

Leiderschap

Als nieuw aangestelde hoogste baas van een organisatie of onderdeel hoef je niet alles te weten en kunnen.

Toegeven dat je het niet weet
Weet je iets niet? Gewoon toegeven!

Het is niet makkelijk als je net in de hoogste positie bent aangesteld: iedereen kijkt naar jou voor waar het heen moet en wat er aan de hand is, en je wordt geacht de toon te zetten en het bedrijf duurzaam financieel succes te brengen. Tegelijk is de wereld complexer en meer in beweging dan ooit. Je weet veel – maar je weet nog veel meer niet, dat kun je gewoon toegeven. En je bent bovendien nog maar net begonnen.

Drie tips voor startende managers

Het is cruciaal om relaxed om te gaan met je gebrek aan ervaring en kennis, zegt consultant en coach Erika Andersen (Proteus). Het goede nieuws: juist pas aangestelde CEO’s en senior executives die het meest worden gerespecteerd en vertrouwd, zijn er heel goed in om niet onder stoelen en banken te steken dat ze ‘beginnelingen‘ zijn en om ervoor open te staan om de nieuwe vaardigheden en inzichten te verwerven die nodig zijn in hun nieuwe functie. Nog sterker: de meest effectieve organisaties worden geleid door CEO’s die open zijn over hun beperkingen en een leergierige houding hebben. Andersen geeft drie adviezen aan nieuw aangestelde topmensen:

  1. Wees goed in de essentie van je werk – en sta ervoor open om je te ontwikkelen in de gebieden waar je niet sterk in bent.
  2. Accepteer dat je in het begin slecht zult zijn in bepaalde dingen. Ze werkt het nu eenmaal: soms moet je weer van nul af aan beginnen met bepaalde vaardigheden of kennis.
  3. Wees er goed in om publiekelijk te laten zien dat je op bepaalde gebieden alles nog moet leren. Beetje eng, want je bent bang om dan zwak en incompetent over te komen. Dat is niet zo. Het idee is niet dat je je armen in de lucht gooit en uitroept dat je geen idee hebt hoe het zit. Je hoeft alleen aan de mensen om je heen die het wel weten te vragen of ze je stap voor stap kunnen uitleggen hoe het zit. De beste leiders doen precies dat.

Boekentips:

Bron: Harvard Business Review, 17 augustus 2015

Reageer op dit artikel