artikel

Manager en humor: lachen met de baas?

Leiderschap

Grappen maken is niet altijd even handig. Het hangt af van wat voor soort manager je bent. Het is verleidelijk om humor in te zetten om de werkmoraal een boost te geven. Of om druk van de ketel te halen. Maar de effecten van humor zijn genuanceerd, blijkt uit een Canadees onderzoek.

Manager en humor: lachen met de baas?

Dat werd gehouden onder 284 werknemers van 9 organisaties uit verschillende branches. Een en ander hangt af van je managementstijl en het soort humor. Passen die twee grootheden – manager en humor – niet bij elkaar, dan kan het averechts uitpakken.

Vertrekpunt: drie leiderschapsstijlen, vier soorten humor
De onderzoekers onderscheiden in dit kader drie soorten managers:

  • Prestaties belonend: deze manager bepaalt precieze, goed gedefinieerde doelen. Hij geeft volop feedback en werkt vaak met incentives om gewenste resultaten te stimuleren.
  • Actief bij uitzondering: heeft een terughoudende aanpak. Hij monitort meer dan dat hij motiveert. Grijpt correctief in als de performance achteruitgaat.
  • Laissez faire: is steeds buiten de deur als het er op kantoor op aankomt. Hij heeft weinig aandacht voor prestaties. Vertrouwt erop dat medewerkers vanzelf gemotiveerd zijn.

De onderzoekers zetten daar vier soorten humor tegenover. Constructief zijn: harmonieuze humor (bevordert de teamgeest) en zelfversterkende humor (vermindert spanning, bevordert een positieve houding).

Aan de andere kant van het spectrum vind je agressieve humor (sarcasme, anderen naar beneden halen) en zelfondermijnende humor (anderen aan het lachen maken over jezelf, bevordert acceptatie).

Constructieve humor vaak gezien als onwil
Verrassend genoeg blijken managers met constructieve humor de plank vaak mis te slaan. Zo wordt zelfversterkende humor vaak gezien als onwil om problemen onder ogen te zien. Prestatiegerichte managers moeten sowieso niet te veel grappen maken. Het kan hun autoriteit ondermijnen (zeker zelfondermijnende humor).

De incentivemanager heeft meer baat bij agressieve humor. Medewerkers percipiëren gek genoeg méér support als dit soort baas bijvoorbeeld de spot drijft met concurrenten of een slecht functionerende medewerker.

Pas op: je moet zeer kundig en gerespecteerd zijn om weg te komen met agressieve humor. Voor een laissez faire-baas is zoiets dodelijk: medewerkers hebben toch al het gevoel dat hij anderen naar beneden haalt om de eigen tekortkomingen te compenseren.

Humor wordt overgewaardeerd
Ook zelfondermijnende humor is voor deze bazen onhandig. Ze genieten toch al onvoldoende respect en vertrouwen. Al met al wordt humor volgens de onderzoekers overgewaardeerd als middel tegen kwalen op de werkvloer of manier om een toffe werkplek nog toffer te maken.

Leiderschapsvaardigheden verwerven is een betere strategie.

Bron: Journal of Leadership & Organizational Studies, februari 2016

Reageer op dit artikel