artikel

Dit soort leiders wordt gevolgd

Leiderschap

Het doel van leiderschap is het creëren van meer leiders, niet van meer volgers. Het is een mooie tegelstjeswijsheid – en eentje die waar is – , maar toch zijn er zonder volgers geen leiders. Maar wat voor soort leiders wordt nou eigenlijk gevolgd?

Dit soort leiders wordt gevolgd

 

 • Leiders die ongelijk durven hebben
  Je kunt niet altijd gelijk hebben. Ook niet als leider. Toch zijn veel mensen in leidinggevende posities bang om hun ongelijk toe te geven. Doe dat wel, want anders heb je snel geen volgers meer.
 • Leiders die jou het gevoel geven belangrijk te zijn
  Een manager geeft je het gevoel dat hij belangrijk is. Een leider geeft je het gevoel dat jij belangrijk bent. Dat is een essentieel verschil. Een leider weet dat hij niet zonder de anderen kan. Een manager doet vaak alsof hij dat wel kan. En dat is de reden dat mensen niet perse vertrekken van hun baan, maar wel vertrekken van hun manager.
 • Leiders die luisteren
  Goede lieders luisteren meer dan dat ze spreken. Ze horen hun mensen aan en tonen interesse. Echte oprechte interesse. Want ze willen niet dat jij weet wat zij denken, maar ze willen weten wat jij denkt.
 • Leiders die anderen in de spotlight zetten
  Slechte managers krijgen de credits voor de punten die het team scoorde. Goede leiders geven de credits aan het team. Hun ego staat ze niet in de weg om degenen die het verdienen in het zonnetje te zetten. Hun ego hoeft niet te groeien, maar ze laten het vertrouwen van anderen groeien.
 • Leiders die om hulp vragen
  Goede leiders weten wat ze wel kunnen en wat anderen beter kunnen. En ze vragen die hulp dan ook aan anderen. Want de uiteindelijke teamprestatie stelt. En die is belangrijker dan het ego van de baas.
 • Leiders die anderen helpen
  Slechte managers branden hun team af. Goede leiders ontsteken het vuur in hun team. De enige keer dat een goede leider op iemand neerkijkt, is als hij bukt om die persoon omhoog te helpen.
 • Leiders die verantwoordelijkheid nemen
  Hoeveel manager geven hun team, of teamleden niet de schuld als er iets mis gaat. Ook als ze zelf de oorzaak zijn van het falen. Goede leiders nemen de verantwoordelijkheid en kijken naar hun eigen rol in het geheel.
 • Leiders die samenwerken
  Een manager heeft het over ik en jullie. Een leider over we. Een manager spreekt over zijn medewerkers. Een leider over zijn collega’s. Een manager moedigt zijn team aan. Een leider pakt het touw en trekt mee.

Door: Eduard van Brakel

Reageer op dit artikel