artikel

Het verschil tussen coachen, adviseren en sturen

Leiderschap

Als het over vragen en antwoorden gaat vegen we de begrippen coachen, adviseren en sturen nog weleens op één hoop, bewust of onbewust. Maar ze verschillen heel wezenlijk.

Het verschil tussen coachen, adviseren en sturen
  • Coachen
    Bij coachen gaan we ervanuit dat de ander zelf het antwoord heeft. Het enige waar je mee helpt is zoeken naar dat antwoord door open, oordeelvrije vragen, aanmoedigen enzovoort.
  • Adviseren
    Bij adviseren geven we zelf een antwoord, en is de ander vrij om ermee te doen wat ie wil.
  • Sturen
    Bij sturen zeggen we wat de ander moet doen of bereiken.

Helder rollen scheiden

Het is belangrijk deze rollen helder te scheiden. We vermommen de een nog weleens als de ander. Coachend leidinggeven is zo’n verwarrende term, waarbij het sturen en adviseren is vermomd als coachen. Dat geeft ruis, irritatie en wantrouwen.

En zelfs als jij de rollen helder scheidt, kan de ander bijvoorbeeld oprecht advies ervaren als sturing. ‘Dat moest van jou’, hoorde ik dan later, terwijl ik alleen maar mijn mening gaf. Zeker als leidinggevende overkomt je dit nogal eens. En jouw open, oordeelvrije vragen, coachend bedoeld, kunnen nog weleens worden geïnterpreteerd als ‘Waar wil je nou heen? Zeg het nou maar gewoon’.

Het is mooi als je kunt wisselen van rol en daar heel helder in bent, maar besef dat de ander dat niet altijd zo ziet. Verschillende personen voor verschillende rollen kan dan helpen.

Bron: Ontmanagen voor managers

Door: Thom Verheggen

Reageer op dit artikel