artikel

Wie zijn de beste CEO’s ter wereld?

Leiderschap

Harvard Business Review berekent jaarlijks welke CEO’s over de langere termijn genomen de beste prestaties leveren. Op nummer 1 staat Lars Rebien Sorensen van NOVP Nordisk.

Wie zijn de beste CEO’s ter wereld?

Harvard Business Review berekent jaarlijks welke CEO’s over de langere termijn genomen de beste prestaties leveren. Op nummer 1 staat Lars Rebien Sorensen van NOVP Nordisk.

Leiders hebben veel redenen om voor de korte termijn te gaan: langzame groei, veeleisende beleggers, politieke onrust enzovoort. Toch zijn er ook CEO’s die het lukt om op de langere termijn te focussen en gedurende vele jaren goede prestaties neer te zetten. Dit jaar heeft HBR een nieuwe variabele toegevoegd, namelijk de performance van CEO’s op sociaal, milieu- en governancegebied. Dat heeft kleine verschuivingen opgeleverd. Er staan 33 nieuwe namen in de top 100. 30 CEO’s horen voor het derde jaar op rij bij de beste 100.

Lars Rebien Sørensen (Novo Nordisk) is net als vorig jaar de beste CEO ter wereld. Hij levert tevens het ironische bewijs dat in het verleden behaalde prestaties geen garanties voor de toekomst geven. In augustus daalde de beurskoers van zijn bedrijf met bijna 20% vanwege zorgen over Novo Nordisk’s pricingmacht en concurrentiepositie. In september maakte de onderneming bekend dat Sørensen in december met pensioen gaat – twee jaar eerder dan gepland: zelfs de beste CEO ter wereld ontkomt kennelijk niet aan de kortetermijnpressies van de aandelenmarkt. In de top-100 staat één CEO van een Nederlands bedrijf: Jean-François van Boxmeer, op 22. Hij is Belg.

Dit zijn de beste 15:
1.    Lars Rebien Sørensen (Novo Nordisk)
2.    Martin Sorrell (WWP)
3.    Pablo Isla (Inditex)
4.    Herbert Hainer (Adidas)
5.    Roberto Egydio Setubal (Itaú Unibanco)
6.    Jen-Hsun Huang (Nvidia)
7.    Bernard Arnault (LVMH)
8.    Elmar Degenhart (Continental)
9.    Benoît Potier (Air Liquide)
10.    Jacques Aschenbroich (Valeo)
11.    Mark Parker (Nike)
12.    Carlos Alves de Brito (Anheuser-Busch InBev)
13.    Florentino Pérez Rodriguez (ACS)
14.    Howard ASchultz (Starbucks)
15.    Martin Bouygues (Bouygues)

Bron: Harvard Business Review, november 2016

Door: Eduard Kerkman: redacteur Management Executive

Reageer op dit artikel