artikel

Meeuwenmanagement: zo doe je dat

Leiderschap

Als hardwerkende, prestatie- en resultaatgerichte manager wil je natuurlijk dat jouw team goed scoort. Daartoe zorg je, als echte meeuwenmanager, dat je jezelf weg van je team opsluit in een hokje, om je goed te kunnen focussen op welke quick wins behaald kunnen worden. Lunchen doe je bij voorkeur met collega’s managers of hogere managers, om zo aan te geven hoe goed jij je zaken voor elkaar hebt. Dat laatste doe je bij het hogere management, bij je collega-managers probeer je vooral punten te scoren door ze te kleineren, of aan te geven wat hun team allemaal fout doet.

Meeuwenmanagement: zo doe je dat

Het team, dat de eer heeft dat jij hun manager bent, werkt ergens aan projecten en handelt lopende zaken af. Omdat jij, als meeuwenmanager, niet zo vaak aanwezig bent, en informatie over jouw team en wat er speelt in jouw team vooral krijgt van collega-managers (die net als jij alleen hetgeen fout gaat benadrukken), heb je de indruk dat jouw team een beetje labbekakkerig is.

Fladderen en lawaai maken

Om de neuzen weer dezelfde richting op te krijgen en jouw leiderschap te bevestigen volg je de volgende leiderschapsstijl, je komt op onregelmatige basis (niet te vaak dus) langs fladderen bij je team. Vervolgens maak je een hoop lawaai, net zoals echte meeuwen dat doen, en als er lawaai uit je team terugkomt, doe je dat af met nog meer lawaai. Je zegt dan bijvoorbeeld heel hard dat jij de baas bent en dat je al die klachten helemaal zat bent, en dat iedereen daar de gevolgen maar van moet dragen. Vervolgens spuw je veel verbeterpunten je team in, waarna je de mensen verdwaast en in de shit achterlaat.

Werkt dat niet, dan pas je zonder wederhoor sancties toe op je teamleden, want je hebt nu eenmaal van andere hogere managers gehoord dat iets niet goed gaat, en daarvoor moeten koppen rollen. Natuurlijk niet die van jou, maar die van je teamleden. Dat ze hebben gedaan wat jij een paar weken geleden had geroepen toen je aan kwam fladderen, doet niet ter zake. Immers, jij als manager kunt eenzijdig de afspraken, regels en richtlijnen, samen met de targets en deliverables naar believen wijzigen. Want jij verstaat de kunst van het meeuwenmanagement als geen ander.

Zelf hou je je bij voorkeur niet aan gemaakte afspraken, want omdat jij management bent, gelden er uitzonderingen, die jij per situatie voor jezelf bepaalt, zonder dat daar dingen over op papier staan. Voor je team zijn er natuurlijk geen uitzonderingen mogelijk.

Meeuwenmanagement in het kort

Om een goede meeuwenmanager te zijn, volg je dus in het kort de volgende regels:

  • Regels gelden alleen voor je team, niet voor jou
  • Jij kunt regels eenzijdig aanpassen
  • Je zorgt te allen tijde dat je geen onderdeel uitmaakt van je team
  • Sociaal gedrag vertoon je alleen met hoger management en in uitzonderlijk geval met managers van hetzelfde niveau
  • Sociale interactie doe je alleen als het niet anders kan op het jaarlijkse teamuitje
  • Indien mogelijk onttrek je je aan dat teamuitje

Maar het allerbelangrijkste is het volgen van de strategie die echte meeuwen toepassen: af en toe aan komen fladderen, een boel lawaai maken en iedereen in de shit achterlaten!

Veel succes!

Door: Eduard van Brakel

Reageer op dit artikel