artikel

Koffie halen als Managementtaak

Leiderschap

Soms moet je gewoon koffie halen als manager. Niet denken dat je daar je mensen wel voor hebt, want soms is het gewoon je allerbelangrijkste taak. Even niet managen, maar de randvoorwaarden invullen voor je mensen.

Koffie halen als Managementtaak

Hier een lijstje wanneer je beter koffie kunt halen, dan managen:

 • ‘s Ochtends vroeg bij het begin van de werkdag
  Elke ochtend koffie halen voor je team. En bij elk kopje koffie dat je neerzet even een sociaal praatje maken met je teamleden: over hun kinderen, over hun partner die ziek is, over de reis die de ouders maken, over de hockeywedstrijd van zaterdag, over alles. En dan tussen neus en lippen door nog even werkdingetjes aanstippen. Ben je helemaal op de hoogte, collega voelt zich gewaardeerd en het scheelt je weer verschillende vergaderingen.
 • Als teamleden aan het brainstormen zijn
  Bemoei je er niet mee! Haal alleen koffie, zet het stilletjes neer en ga weer verder. Ga niet meebrainstormen, want je bent de manager en dus de leider. Jouw bijdragen zullen als verkapte opdrachten gezien worden, of zullen zwaarder wegen, waardoor andere heel goede ideeën naar de achtergrond gedrukt worden. Koffie is genoeg. De ideeën hoor je vanzelf.
 • Bij crisis
  Koffie werkt goed bij crisis. Vooral als jouw professionals keihard aan het werk zijn om de crisis te bezweren. Koffie en bemoedigende woorden werken. Straal rust en vertrouwen uit en zorg voor het invullen van de randvoorwaarden om de crisis te bezweren. En een van die randvoorwaarden is koffie.
 • Bij rotklussen
  Natuurlijk doe je zelf zo veel mogelijk mee bij de rotklussen. Maar haal koffie. Veel koffie. Of maak een feestje van de rotklus, met pizza, bier, fris, of wijn. Maar zorg dat je er bent. En meedoet.
 • Bij rotdiensten
  Moet een collega om wat voor reden dan ook diep in de nacht werken, terwijl dat niet gebruikelijk is? Dan ben je er ook. Met koffie. Misschien kun je werkelijk niets doen om die collega te helpen, maar je kunt er wel even zijn. Je laat zien dat je ook bereid bent om op onmogelijke tijden te werken, en dat je de collega waardeert om zijn of haar inzet. Je zegt het om 03.00 uur met koffie.
 • Op vrijdagmiddag
  Op vrijdagmiddag doe je natuurlijk je prettig-weekend-rondje. Even langs bij alle collega’s, om ze prettig weekend te wensen, te vragen of ze nog plannen hebben, of ze leuke dingen gaan doen, of om zelf te vertellen dat je morgenochtend om 08.00 uur bij de zwemles van je dochter moet zijn. Mocht je nu een heel grote afdeling hebben, dan kun je het beste al donderdagmiddag beginnen met je prettig-weekendrondje. Met koffie. Ze zullen het de rest van hun leven over jouw prettig-weekendrondje hebben.

N.b. In plaats van koffie mag thee natuurlijk ook :)

Door: Eduard van Brakel

Reageer op dit artikel