artikel

Leiderschap: emoties volgen lichaamshouding

Leiderschap

Als je ervoor wilt zorgen dat jij en jouw team de dag vrolijk, sterk, aardig en oplossingsgericht doorkomen, wees je dan bewust van het effect van je lichaamshouding. Soms lopen dingen niet helemaal lekker en veel mensen zijn dan geneigd om hun lichaamshouding aan te passen aan het slechte nieuws: gebogen hoofd, opgetrokken schouders, een zuur gezicht, oppervlakkige ademhaling en dat soort dingen. Het gevolg is dat jouw emoties, jouw lichaamshouding volgens. Kortom, je raakt in no-time in een rothumeur.

Leiderschap: emoties volgen lichaamshouding

Want, emotion follows motion, het is een one-liner van de Amerikaanse leiderschapsspecialist en positiviteitsgoeroe Anthony Robbins, die mij bewust maakte van de kracht van je lichaamshouding. Ga maar eens zitten alsof je heel ziek bent. In elkaar gekropen, hoofd omlaag, ademhaling niet vanuit je buik, maar vanuit je borst, armen om je lichaam geslagen, en een zielig gezicht. En probeer dan maar eens vol overtuiging en enthousiasme ‘Yeah!’ te roepen. Dat lukt niet.

Maar als je gaat staan, de kin omhoog, borst vooruit, een lach op je gezicht, ademhaling vanuit je buik, de handen langs het lichaam, dan lukt het wel. Zeker als je jouw armen ook nog eens de lucht in gooit tegelijk met het slaken van die oerjuich.

Je ziet het ook bij sporters, bijvoorbeeld bij hockeyers, of voetballers. Ze doen een doelpoging, ze kijken de bal vol verwachting na, maar hij gaat rakelings naast. Het hoofd gaat vervolgens naar beneden, de speler neemt een boze of terneergeslagen houding aan, en begint meestal te vloeken. Let er echt maar eens op, je ziet dat de spelers eerst hun houding aanpassen en pas daarna de negatieve emotie tonen. En bij de spelers van de tegenpartij is de houding in zulk soort gevallen meestal precies andersom.

Bedenk dus dat een gebeurtenis op zich geen betekenis heeft. Wij geven betekenis aan de gebeurtenis. Om het voetballen er maar weer even bij te pakken: toen voetballer Arjen Robben vlak voor tijd tijdens de WK-finale van 2010 dé kans op een doelpunt miste, sloegen Nederlandse spelers en fans in ongeloof hun hadden voor de ogen, en ze namen een houding aan die in ieder geval geen enthousiasme uitstraalde. De Spanjaarden daarentegen vierden feest. En na het laatste fluitsignaal al helemaal. Nederlanders terneergeslagen, Spanjaarden uitgelaten. En dat is een eufemisme.

Als er dus iets gebeurt wees je dan bewust van het feit dat je er zelf betekenis aangeeft. En dat je die betekenis geeft door eerst je lichaamshouding aan te passen. Zeker als leider, als manager is het van groot belang dat je bewust kiest hoe je fysiek reageert. Ga jij bij een kleine tegenslag er terneergeslagen bij staan, dan zullen jouw emoties volgen. En je team volgt jou omdat jij de leider bent. Het team zal de terneergeslagen houding overnemen. En dan weet je 1 ding zeker: het duurt nog even voordat de oplossing van het probleem dichterbij is. Terwijl je ook kan zorgen dat je mentaal in een peak state blijft. Simpel door je lichaamshouding zo te houden dat je mentaal fris, vrolijk en sterk blijft. Want emotion follows motion.  Emoties volgen je houding.

Door: Eduard van Brakel

Reageer op dit artikel