artikel

Paul Rulkens: Leiderschap is helderheid, focus en executie

Leiderschap

Naast een beroemde schrijver, was Ernest Hemingway ook een notoire alcoholist. Als gevolg hiervan verloor hij regelmatig zijn fortuin en ging hij gedurende zijn leven daarom een aantal keer persoonlijk bankroet. Nadat hij weer eens al zijn geld had verloren, vroeg een vriend hem: “Ernest, hoe ben je dit keer bankroet gegaan?” “Tja,” zei Hemingway, “eerst geleidelijk en toen plotseling…”

Paul Rulkens: Leiderschap is helderheid, focus en executie

Er bestaat niet zoiets als de status quo, zelfs voor degenen die al aan de top staan. Een interessante vraag is daarom: Hoe worden de besten nog beter? Hoe komt u en blijft u in de top 10% van uw markt of professionele omgeving? Het antwoord op deze vraag is de essentie van high performance leiderschap. In mijn werk met top individuen, teams en organisaties heb ik gezien dat de besten zich richten op die activiteiten die hen op de meest makkelijke manier van A naar B brengen. Dit zijn dan ook de drie bouwstenen van high performance leiderschap:

  1. Helderheid: hoe ziet exponentieel succes er uit?
  2. Focus: wat is de snelste, makkelijkste en meest effectieve manier om daar te komen?
  3. Executie: hoe neemt u iedere dag weer actie op weg naar exponentieel succes?

Helderheid
Toen Columbus op weg ging naar het Amerikaanse continent, wist hij niet waar hij naar toe ging. Toen hij daar aankwam, wist hij niet waar hij was. Toen hij terugkeerde naar Spanje wist hij niet waar hij was geweest. Dit noemt men het Columbus-syndroom. Helaas zien we dit overal om ons heen. Organisaties weten vaak niet waar ze zijn, hebben geen idee waar ze vandaan komen en hebben geen beeld waar ze naartoe willen. Succes begint daarom altijd met een ambitieuze visie. Deze visie moet niet alleen inspireren, maar ook haalbaar zijn. De belangrijkste wet voor succes is daarom het Kahneman-principe, naar de Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman.

Succes = vaardigheid + geluk

Neem als voorbeeld de roulettespeler: de winst van een roulettespeler is volledig afhankelijk van geluk. Zijn vaardigheid is beperkt tot het kiezen van een getal of een kleur, het inzetten van een stapeltje fiches, het wachten op het resultaat en vervolgens begint het proces opnieuw. Zo simpel is het. Het succes van een schaakgrootmeester wordt echter vooral bepaald door zijn vaardigheden. Let wel, ook bij een schaakpartij speelt geluk een rol. Een pittige Thaise maaltijd die de avond daarvoor is genuttigd, kan de maag van streek maken, met als gevolg dat ongewenste darmbewegingen de dag erna zijn concentratie verbreken. Om uitstekende resultaten te bereiken is het daarom belangrijk om niet alleen ambitieuze doelen te kiezen, maar ook die doelen te kiezen die gerealiseerd kunnen worden door vaardigheid en niet door geluk. Er bestaat niet zoiets als een high performance loterijwinnaar.

Focus
Als u uitstekende resultaten wilt krijgen, dan moet u zich richten op die activiteiten die u daar op de meest eenvoudige manier brengen. U heeft het per slot van rekening al druk genoeg. De belangrijkste wet voor focus is daarom het Pareto criterium, naar de Italiaans statisticus Vilfredo Pareto:

80% van uw resultaten komen uit 20% van uw inspanningen

Dit is de 80/20-regel en deze regel laat zien dat input (inspanning) en output (resultaat) niet evenredig zijn. De 80/20-regel is een natuurwet en zien we overal om ons heen. Bijvoorbeeld, 80% van de leeuwenwelpjes die geboren worden in Afrika, komen van 20% van de leeuwenmannetjes.  Wat zijn de 20% kernactiviteiten waar u zich als leider op moet richten om exponentieel succes te halen met uw organisatie?

  1. Het eerste waar u zich op moet richten zijn marketing, innovatie en strategie. Dit zijn namelijk de enige activiteiten die geen plafond hebben aan het effect op uw resultaat. Als u bijvoorbeeld een advertentie plaatst in het Financieele Dagblad (FD), een marketingactiviteit, dan kunt u met deze advertentie één nieuwe klant krijgen, of een miljoen nieuwe klanten. Alle andere activiteiten die u als leider onderneemt hebben een plafond. Neem kostenbesparing: daar is een plafond, namelijk nul. Wanneer u geen kosten meer heeft, kunt u ook niets meer besparen. Dit is het verschil tussen het werken in en het werken aan uw organisatie.
  2. Het tweede waar u zich op moet richten is strategisch stoppen. Dit betekent dat u eerst activiteiten moet stoppen, om vervolgens, met de vrijgekomen energie, tijd en geld, nieuwe dingen te gaan doen. Neem bijvoorbeeld DSM: zo’n twintig jaar gelden besloot het bedrijf dat er geen toekomst meer zat in haar, op dat moment zeer winstgevende, bulkchemieactiviteiten. DSM verkocht daarom eerste deze activiteiten en met het geld kocht het bedrijf een vitaminebusiness. Twintig jaar later zijn vitamines de succesvolle kern van het bedrijf. Meer doen is niet meer het antwoord op te veel om te doen. Uw vaardigheid om dingen los te laten, bepaalt daarom de grootte van uw succes.
  3. Het derde wat u moet doen als leider is om de focus te leggen op uw sterktes en op de sterktes van uw organisatie. Het is veel makkelijker om tien keer zo goed te worden in datgene waar u al goed in bent, dan om 10% te verbeteren in datgene waar u zwak in bent. Als u uw hele leven zou besteden aan het compenseren van zwaktes, zou u namelijk eindigen met een grote set van sterke zwaktes. Dit is geen recept voor high performance. High performance leiders helpen hun organisatie daarom om sterktes te herkennen en massief verder uit te bouwen.

 

Executie
Uitstekende resultaten zijn gebaseerd op ambitie, voorspelbaarheid en consistente vooruitgang. Dit is executiekracht. U krijgt alleen maar voorspelbare resultaten door systemen, processen en gewoontes. Een systeem is een geautomatiseerde volgorde van stappen. Bijvoorbeeld een logistiek systeem om orders te verwerken. Een proces is een uniforme en gestructureerde manier van handelen. Neem bijvoorbeeld de manier waarop toporganisaties omgaan met klanten klachten. Een gewoonte is een automatische handeling bij een bepaald signaal. Sommige organisaties hebben bijvoorbeeld de doeltreffende gewoonte om altijd de dode rat op de tafel te leggen: dat wil zeggen om elke vergadering te beginnen met het meest moeilijke onderwerp. De essentiële formule voor het verbeteren van executiekracht is de Weiss-formule, naar de eminente management consultant Alan Weiss:

Uw resultaat wordt 10 keer hoger als u 8 maanden lang slechts 1% per dag verbetert

High performance leiderschap gaat niet over de grote sprong voorwaarts, maar is gericht op de kleine verbeteringen en acties die u iedere dag weer uitvoert. Bij de opening van zijn eerste themapark, werd Walt Disney aangesproken door een verbaasde journalist: ‘Hoe heeft u dit park kunnen bouwen in slechts 365 dagen?’ Walt Disney antwoordde droog: ‘We hebben ze allemaal gebruikt…’ High performance leiderschap richt zich op het bouwen van systemen, processen en gewoontes om zo executiekracht te vergroten. Iedere dag weer.

Trimvlak
High performance in uw organisatie begint bij uw eigen leiderschap. De belangrijkste rol die u daarbij moet spelen is de rol van een trimvlak. Als een olietanker in beweging is en de kapitein wil van koers veranderen, dan is het niet mogelijk om zomaar aan het roer te draaien: de krachten op het roer zouden zo groot worden, dat het roer afbreekt als een luciferhoutje. De maritieme ingenieurs hebben daarom een klein roertje in het grote roer van de olietanker aangebracht. Dit mini-roertje noemen ze een trimvlak. Door het bewegen van het trimvlak, beweegt u het grote roer en als gevolg hiervan verandert de olietanker van koers. Uw rol als leider is de rol van het trimvlak: kleine verschillen in gedrag die u consistent toepast hebben een enorme invloed op uw resultaat. Daarbij geldt dat het minimale gedrag wat u zelf laat zien als leider, het maximale gedrag is wat u van anderen kunt verwachten. Welk van de drie bouwstenen van high performance leiderschap, helderheid, focus en executie, gaat u het meeste helpen om te behoren bij de top 10%?

Paul Rulkens live zien? Hij is een van de sprekers tijdens het Jaarcongres Leidinggeven aan Verandering.

Door: Paul Rulkens

Uitstekend - cover groen.inddPaul Rulkens is een expert op het gebied van high performance: de kunst en wetenschap om zakelijk en persoonlijk succes te bereiken op de meest eenvoudige manier. Hij is een internationale, professionele spreker en als vertrouwd senior adviseur werkt hij met leiders, professionals en ondernemers over de hele wereld om alles te halen uit alles wat ze al hebben. Lees ook zijn boek: Uitstekend: high performance principes voor zakelijk en professioneel succes.  

Reageer op dit artikel