artikel

Uitstekende leiders zijn gefocust

Leiderschap

Hoe worden de besten nog beter? Hoe kom en blijf je in de top-10% van je markt of je professionele omgeving? Dat is de essentie van high-performance leiderschap. Paul Rulkens schreef er een boek over: Uitstekend.

Uitstekende leiders zijn gefocust

In zijn werk met topmensen, topteams en toporganisaties heeft high-performance-expert Paul Rulkens het van dichtbij gezien: de allerbesten richten zich op die activiteiten waarmee ze op de gemakkelijkste manier van A naar B komen. High-performance leiderschap heeft volgens hem drie bouwstenen:

 1. helderheid (hoe ziet exponentieel succes eruit?),
 2. focus (wat is de snelste, makkelijkste en meest effectieve manier om daar te komen?)
 3. en executie, ofwel uitvoering (wat moet je dagelijks doen om daar te komen?)

80/20 rules

Dus: als je topresultaten wilt, focus dan op de activiteiten die je daar het gemakkelijkst heen brengen. Logisch. We hebben het al druk genoeg. De belangrijkste wetmatigheid is hier het Pareto-criterium, bedacht door de Italiaans statisticus Vilfredo Pareto: 80% van je resultaten bereik je met 20% van je inspanningen. Deze regel laat zien dat input (inspanning) en output (resultaat) niet evenredig zijn. De 80/20-regel is een natuurwet die je overal om je heen ziet (neem: 80% van de leeuwenwelpen die in Afrika geboren worden, is verwekt door 20% van de leeuwen). De hamvraag: op welke 20% van de kernactiviteiten moet je je als leider dan richten om 80% van dat exponentiele succes te scoren met je organisatie? Drie adviezen:

 1. Focus op marketing, innovatie en strategie.
  Dit zijn namelijk de enige activiteiten die geen plafond hebben wat het effect op je resultaat betreft. Als je een advertentie plaatst in het FD (marketingactiviteit), kan dat je 1 nieuwe klant opleveren of 1 miljoen. Alle andere activiteiten hebben een plafond. Het plafond van kostenbesparing bijvoorbeeld, is nul.
 2. Focus op strategisch stoppen.
  Je moet eerst activiteiten stoppen om daarna met de vrijgekomen energie, de tijd en het geld nieuwe dingen te kunnen doen. Meer doen is niet het antwoord. Je vermogen om dingen los te laten, bepaalt de omvang van je succes.
 3. Focus op je eigen krachten en op die van je organisatie.
  Het is veel makkelijker om tien keer zo goed te worden in waar je al goed in bent, dan om 10% te verbeteren in waar je zwak in bent. Wie zijn hele leven besteedt aan het compenseren van zwaktes, eindigt met een hele berg sterke zwaktes. Geen recept voor high performance.

Boek: Paul Rulkens – Uitstekend: high performance principes voor zakelijk en professioneel succes. Vakmedianet, 2017, € 19,50

Door: Eduard Kerkman – redacteur Management Executive

Het boek: Uitstekend

Paul Rulkens heeft op basis van zijn uitgebreide ervaring met het ontwikkelen van uitmuntend presterende organisaties en personen een gids geschreven die bol staat van bewezen, praktische ideeën. U hoeft niet ziek te zijn om beter te worden. Of u nu manager, directeur of een specialist met aspiraties bent, met Uitstekend legt u de lat nog een stuk hoger, stelt u een nieuwe norm en tilt u uzelf én uw organisatie snel naar een hoger niveau van zakelijk en persoonlijk succes.

Reageer op dit artikel