artikel

Vier softe vaardigheden voor jonge managers

Leiderschap

Je bent jong en je wilt wat in een organisatie. Waar moet je goed in zijn? Softe vaardigheden zijn belangrijker dan ooit.

Vier softe vaardigheden voor jonge managers

Welke vaardigheden zien werkgevers graag bij de jonge mensen die ze in dienst nemen? Caroline Beaton vroeg het zo’n honderd HR-managers, recruiters en CEO’s en ze zeiden bijna allemaal: softe vaardigheden. Dan gaat het meestal over leiderschap, communicatie en samenwerking – iets waar millennials vaak goed in zijn (of minstens weten dat ze dat zouden moeten zijn). Er zijn echter vier vaardigheden die minder vaak aan bod komen maar die minstens zo belangrijk zijn.

 Nederigheid

 • Aandacht
  Focus is het nieuwe IQ. De moderne technologie verlaagt het vermogen van mensen om zich te concentreren – waardoor de vraag naar mensen die dat wel kunnen des te sterker wordt. Aandacht is een mix van bewustzijn, tijdmanagement en dingen afmaken.
 • Nieuwsgierigheid en commitment
  Een hogere opleiding bereidt mensen onvoldoende voor op het bedrijfsleven. Je moet bereid zijn om te blijven leren.
 • Aanpassingsvermogen
  Allerlei ontwikkelingen gaan zo snel dat je vaak alweer iets nieuws moet leren tegen de tijd dat je iets onder de knie hebt. Dat vergt behendigheid (agility), ofwel aanpassingsvermogen, inclusief het vermogen om tegenslag te overwinnen. En copability is nou net een vaardigheid waarin millennials niet goed zijn.
 • Wees realistisch
  Dat wil zeggen: jezelf niet te serieus nemen, het toegeven als je iets niet weet en om hulp vragen als je dat nodig hebt. Jonge, onervaren mensen zijn vaak onrealistisch over hun waarde en stellen veel te hoge eisen. Mensen die menen alles al te weten en kunnen, zijn ook nog eens niet trainbaar en werken niet goed samen.

Bron: Forbes

Door: Eduard Kerkman

Boekentips:

Reageer op dit artikel