artikel

De beste leiders zijn goede mentors

Leiderschap

Mentoring werkt alleen als een paar principes worden nageleefd.

De beste leiders zijn goede mentors

Anthony K. Tjan, oprichter van durfkapitaalfirma Cue Ball en auteur van Good People, heeft drie jaar lang onderzocht wat de meest effectieve leiders doen om de getalenteerde medewerkers die onder hen werken te laten floreren. Zij blijken een soort van leiderschap uit te oefenen dat niet zozeer draait om het creëren van volgers maar om het creëren van andere leiders. De beste leiders zijn, kortom, vooral heel goede mentors.

Dit doen goede mentors

  • De relatie boven het mentorship stellen. De basischemie – de persoonlijke band – tussen mentor en mentee is het fundament.
  • Meer op persoonlijkheid focussen dan op competentie. Mentoring is véél meer dan het aanleren van vaardigheden. De beste mentors helpen hun mentee ook om zich te ontwikkelen qua persoonlijkheid, waarden, zelfbewustzijn, empathie enzocoort.
  • Optimistisch zijn en cynisme en scepsis temperen. Een goede mentor is een gever – geen nemer – van energie. Dus als een mentee met een waanzinnig, schijnbaar onrealistisch idee komt, benaderen de beste mentors dat positief en constructief. Ze kijken eerst waarom iets wel zou kunnen werken – pas daarna waarom niet.
  • Loyaler aan de mentee dan aan het bedrijf. Leiderschap is in essentie een plicht en dienst naar anderen. De beste manier om commitment te creëren, is volledig en onbaatzuchtig te gaan voor de belangen van collega’s en medewerkers. Goede mentors focussen ook op de onderliggende passies van hun mentees en helpen ze om hun roeping te vinden.

Bron: Harvard Business Review

Door: Eduard Kerkman – redacteur Management Executive

Boekentips:

 

 

Reageer op dit artikel