artikel

Relativeren in leiderschap: doe het sexy

Leiderschap

Het is natuurlijk belangrijk dat alles goed gaat en dat je altijd de beste versie van jezelf bent. Natuurlijk is het ook fijn als de mensen met wie je werkt dat ook zijn. En nog mooier is het als ook alle technische zaken naar behoren werken. Maar helaas, is het de echte wereld, en gelukkig zijn wij (ja, jij ook) net echte mensen. En zijn we weleens boos, sacherijnig, verdrietig, nors, moe, ziek of anderszins ontstemd. En die %#$^%&#-systemen doen het ook niet altijd.

Relativeren in leiderschap: doe het sexy

Op zulke momenten is het handig om even te relativeren, want zo erg is het allemaal niet. Tenzij je een functie hebt waarbij je mensenlevens moet redden, gaat er meestal niemand dood als het even niet zo loopt zoals zou moeten. Dus chill!

Hoeveel last heb ik hier van?

Dat is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan, want wilt je dat alles goed gaat (en dat siert je!). Maar soms is het handig om jezelf de volgende vraag te stellen: hoe veel last heb ik hier over vier maanden nog van? Ik durf te stellen dat in meer dan 90 procent van alle problemen, je er vier maanden later geen last meer van zult hebben. Sterker nog, meestal heb je er na een week al geen last meer van. Dus dan is er eigenlijk ook geen reden om er echt heel boos over te worden, of verdrietig. Relax!

Daarbij heeft boos worden meestal ook geen zin. Als je heel boos wordt op je computer, omdat er weer eens iets niet helemaal soepel loopt, dan kun je natuurlijk keihard schreeuwen tegen je beeldscherm. Maar ondanks alle spraaksturingstechnieken, stemherkenning en andere snufjes, gaat dat helse apparaat er echt niet beter van werken. Ontspan dus.

Dit gedrag hebben we onszelf aangeleerd. Als iets niet goed gaat mogen we nurks, boos of ontsteld raken. Vinden we. En het stomme is, meestal lost dat het probleem niet op en toch doen we het. Dat is gek. Maar het goede nieuws is dat wij onszelf (jij, jij ook) nieuw gedrag kunnen aanleren. Bijvoorbeeld door op een andere manier boos te worden.

Doe eens sexy

Doe eens het volgende: als je de volgende keer de aandrang voelt om boos te worden op mensen, machines of resultaten, neem dan even de tijd om je ogen dicht te doen en denk aan de meest sexy stem die je ooit hebt gehoord. Je hoort in je gedachten een mannenstem die gerijpt is op eikenhout, of een damesstem waarvan je week vanbinnen wordt. Denk aan die meest prachtige, lieve, sexy stem, doe je ogen open, en zeg al die boze woorden die je net wilde zeggen. Zeg dezelfde woorden, maar doe het met die meest sexy stem die je ooit hebt gehoord. Dus met je bronstige, lage stem zeg je als man: ‘Stomme computer, je doet nooit wat ik wil…’. Of als dame zeg je met je lieve, zwijmelende stem: ‘Rot pc, je loopt vast, precies nu het niet kan…’.

En? Moest je een beetje lachen? Voelde het anders? Vast wel. En je bent het vast met me eens dat dit een heel andere manier is om met een probleem om te gaan. Waarschijnlijk zelfs een leukere manier, die het probleem minder erg maakte.

Lachen

Je moest vast een beetje lachen bij de bovenstaande probleemoplossingsmethode. En dat is goed, want lachen werkt relativerend. Vaak zeggen mensen bij een probleem: ‘Later lachen we hierom.’ Als je nu al weet dat je er later om kunt lachen, waarom zou je dan met het lachen wachten. Want als je er later om lacht, kun je er net zo goed nu al om lachen. Lachen met je sexy stem.

Door: Eduard van Brakel

Boekentips:

Reageer op dit artikel