artikel

Alexandra Smith: Ondernemen is samenwerken

Leiderschap

We worden het meest gelukkig van betrouwbare mensen om ons heen waar we op kunnen bouwen. Dat is een van de belangrijkste conclusies uit de inmiddels al 77 jaar lopende Harvard-studie naar wat mensen gelukkig maakt.

Alexandra Smith: Ondernemen is samenwerken
Koetser het om samenwerkingen aan te gaan bij het ondernemen

En toch. Ik ken veel zelfstandig ondernemers die in eenzaamheid werken. Die soms vloekend een wiel willen uitvinden die niet onder hun wagen hoort. Of liever geld besparen dan een opdracht uitbesteden aan een collega waar ze op kunnen vertrouwen en bouwen.

Delen is vermenigvuldigen

Ja, in het begin was ik precies hetzelfde. Jaren aanmodderen voordat ik het briljante plan kreeg om een carrièrecoach in te schakelen. Samen met haar ontwikkelde ik nieuwe diensten. Wat was het fijn om na jaren alles in mijn eentje te hebben opgelost lekker te kunnen brainstormen met een ander! En wat was het heerlijk om in de jaren die volgden met verschillende ondernemers samen te werken aan projecten waar we beiden blij van werden.

Soms vraag ik me af wat me bezielde toen ik de eerste vijf jaar de meeste tijd van mijn werkweek in mijn eentje doorbracht, de uren wegtikkend achter mijn computer. Iedereen is anders, maar ik weet nu wat mij meer energie geeft. En dus koester ik de collega-ondernemers op mijn huidige kantoor, koester ik het om uitdagingen met anderen te bespreken. Koester ik het om samenwerkingen aan te gaan.

Drie belangrijke vragen voor een vruchtbare samenwerking

Is het altijd beter met anderen om je heen? Nee, natuurlijk niet. Soms is alleen werken heerlijk. Maar afwisseling is fijn. Mocht je nu geïnspireerd worden om samenwerkingen aan te gaan zijn er drie vragen die je je kunt stellen.

  1. Is de uitkomst van de samenwerking beter dan wanneer je het alleen zou doen?
  2. Heeft de persoon of het bedrijf waarmee je dat wil overeenkomstige waarden als het gaat om gedragscode, visie et cetera? Hierbij wil je vooral niet dat jullie manier van werken of de afzonderlijke doelen elkaar bijten.
  3. Betrek je onderbuik: heb je het gevoel dat je op iemand kan bouwen?

Zorg dat je eerst deze vragen kunt beantwoorden voordat je een samenwerking aangaat. Je wil natuurlijk ook samen successen kunnen vieren – misschien een nog belangrijkere vraag: zou je een biertje met ze doen?

Nog meer fijne tips voor het ervaren van meer ondernemersgeluk? Begin september verschijnt mijn boek Zelfstandige met plezier. Help mij naar de top 100 en reserveer hem vast hier.

Zelfstandige met plezier

Zelfstandige met plezier

Door: Alexandra Smith
Alexandra Smith (1975) is neerlandica en theaterwetenschapper en al tien jaar zelfstandig ondernemer. Vanuit haar bedrijf Fabel coachte ze de afgelopen jaren veel zzp’ers met hun ondernemerschap. Binnenkort verschijnt haar boek Zelfstandige mét plezier.

Reageer op dit artikel