artikel

Belangstelling tonen = belangstelling veinzen

Leiderschap

Een van de eerste lessen die je leert als je manager wilt worden, is dat je belangstelling moet tonen voor het personeel. Want dan laat je zien dat je aandacht voor je mensen hebt.

Belangstelling tonen = belangstelling veinzen
Als mensenmanager toon je geen belangstelling, maar heb je belangstelling

Ik weet niet of ze bij de gemiddelde managementopleiding ook toneellessen aanbieden, maar belangstelling tonen is misschien het wel slechtste advies wat je kunt geven en krijgen, omdat het gelijk staan van faken van belangstelling. En daarvoor moet je goed kunnen acteren.

Als je belangstelling gaat tonen, omdat het dan lijkt alsof je een echte mensenmanager bent die aandacht voor het personeel hebt, en je op die manier in een goed blaadje komt te staan bij je mensen en je chef, dan kun je beter gelijk zeggen dat je belangstelling veinst.

Belangstelling kun je niet tonen, wel hebben. Belangstelling tonen is niets anders dan doen alsof je medewerkers jouw wat interesseren. Belangstelling hebben is daadwerkelijk geïnteresseerd zijn in wat jouw collega’s drijft, wat hen bezighoudt, hoe ze zich voelen, wat ze vinden, wat ze doen. Kortom, echte oprechte interesse hebben, omdat je het echt belangrijk vindt.

Wees anders gewoon eerlijk, en zeg:’ het interesseert me eigenlijk niet zoveel wat jullie doen, als jullie de resultaten maar halen, mij niet te veel lastig vallen met gedoe en de sfeer goed houden. Als jullie dat doen, ben ik blij.’

Hou dus op met veinzen van belangstelling. Je collega’s zullen dan ophouden met veinzen dat ze hard aan het werk zijn, en gewoon echt dingen gaan doen. Deal?

Door: Eduard van Brakel

Reageer op dit artikel