artikel

Leiden als een topchef

Leiderschap

De grote koks van de wereld kunnen niet alleen heel erg goed koken. Want de topchef staat grotendeels voor dezelfde uitdagingen als managers en ondernemers.

Leiden als een topchef
Leer leiden van een topchef

De restaurantbusiness is hard en heftig, met intensieve concurrentie. Op de hogere niveaus overleven alleen de allerbesten. De chef-kok is de spil, nog meer dan bij topposities in andere ondernemingen: als hij faalt, is het snel einde oefening voor het bedrijf. Topchefs leunen zwaar op getalenteerde medewerkers en innovatie. Ze moeten uiterst efficiënt opereren en de kwaliteit van het eindproduct moet consequent zeer hoog zijn. Miguel Noguerol (Insead) is én een grote smulpaap én heeft een passie voor leiderschapsgedrag. Hij combineerde die twee dingen in een onderzoek. Daarvoor sprak hij met 23 topchefs – het regende Michelin-sterren – uit 12 landen over leiderschap. Met de competenties die hij daarbij op het spoor kwam, onderscheidt hij drie ‘archetypes’ op het vlak van leiderschap.

Check: welk soort topchef ben jij?

Een topchef leidt op drie manieren:

  1. Gepassioneerde nonconformist. Combineert enthousiasme en optimisme met een heldere visie en purpose, wat bij zijn mensen veel intrinsieke motivatie en energie vrijmaakt. Brandend verlangen om goede resultaten neer te zetten, altijd op zoek naar betere manieren. De bijbehorende op emotie gebaseerde ‘leiderschapsconstructen’: Enthousiasme & Optimisme, Innovatie & Creativiteit, Flexibiliteit.
  2. Vastberaden arendsoog. Houdt de blik breed maar kijkt tegelijkertijd naar alle details. Anticipeert en reageert snel op de dagelijkse uitdagingen. Geobsedeerd door perfectie. Leidt met de precisie van een arendsoog en ziet dingen scherp en objectief – zoals ze zijn. Leiderschapsconstructen: Visie, Consistentie, Ethiek, Principes & Waarden (Walk-the-Talk), Stresstolerantie.
  3. Vertrouwde coach. Veel persoonlijke aandacht, brede mentoring van zijn mensen bij ontwikkeling van vaardigheden, gedrag en stijl. Creëert een open omgeving waarin zij dingen delen en zich kunnen uiten, samenwerken en van elkaar leren. Injecteert zijn team met onderling respect en vertrouwen. Leiderschapsconstructen: Interpersoonlijk Relatie, Zinvol Werk, Individuele Overweging.

Bron: Insead Knowledge

Door: Eduard Kerkman

 

Reageer op dit artikel