artikel

Tien tips voor teamleiders

Leiderschap

Ik denk dat van alle functies die we in teams aantreffen die van de teamleider het lastigste is. Het is de leider die eigenlijk geen leider mag zijn, die van overheersing beticht wordt zodra hij merkbaar leiding geeft, en die tot sturen wordt gemaand zodra hij zich op de achtergrond houdt. Als je bedenkt welke competenties de teamleider zou moeten hebben, kom je tot de slotsom dat een goede teamleider een superman of supervrouw is. De lijst van kwaliteiten en talenten lijkt oneindig.

Tien tips voor teamleiders
Over goede teamleiders wordt met warmte gesproken

Ik denk dat er veel te leren en te ontwikkelen valt, maar je moet het echt ‘in’ je hebben. En dat is minimaal: Kunnen omgaan met complexiteit. Een succesvolle teamleider kan overzicht bewaren en weet de eindjes aan elkaar te knopen. Zo’n teamleider kan ín de materie duiken en heeft aandacht voor details. Maar kan juist óók afstand nemen en door de oogharen heen het grote geheel blijven zien.

Aantrekkelijk zijn voor mensen. Over alle geslaagde teamleiders die ik gezien heb, werd door de teamleden met warmte gesproken. Het is een man of vrouw met wie mensen graag omgaan, van wie men iets wil aannemen, voor wie men iets wil doen of wiens advies op prijs wordt gesteld. Het is iemand die vertrouwen wekt als persoon en – in de meeste gevallen – ook als professional.

(Ge)voelsprieten hebben. Het is handig als je je kunt verplaatsen in iemand anders. Een goede teamleider heeft gevoel en snapt het gevoel van anderen. Zowel op individueel niveau als op het niveau van het team. Het kunnen aanvoelen van ‘wat er speelt’ in de groep is eigenlijk onmisbaar voor elke teamleider.

Tips voor teamleiders:

  1. Maak een vliegende start als je nieuw bent in je functie.
  2. Neem vragen om sturing serieus, maar ga er niet altijd op in.
  3. Blijf objectief in conflicten, maar laat ook zien waar je (voor) staat.
  4. Betrek iedereen actief in het overleg.
  5. Schat elk idee op waarde, veeg niets zomaar van tafel.
  6. Je hoeft niet iedereen te mogen, maar het is niet handig dat te laten merken.
  7. Beloon grif, ook individuen, maar zorg ervoor dat je niemand ‘voortrekt’.
  8. De fout het vertrouwen van een teamlid te schenden kun je maar één keer maken.
  9. Vragen oproepen is vaak beter dan antwoorden opdringen.
  10. Stel je eigen positie af en toe ter discussie, dat kan verlichting geven.

Door: Martijn Vroemen, auteur van Team op Vleugels en spreker op het event: Topteam in 1 dag >>>

Binnenkort komt het nieuwe boek van Martijn Vroemen uit: Het Handboek Teamcoaching

Reageer op dit artikel