artikel

Opstarttips voor nieuwe managers

Leiderschap

Een van de spannendste dingen die je werkmatig kunnen overkomen is misschien wel voor het eerst leiding gaan geven. Hulp is voorhanden.

Opstarttips voor nieuwe managers

Vijf gouden tips van Anthony Chan, CEO en oprichter van durfkapitaalfirma Cue Ball en auteur van Good people (2017), over visies van honderd van ’s werelds meest gerespecteerde managers:

  • Bepaal je eigen leiderschapsfilosofie. Tom Peters zei ooit: echt leiderschap gaat over het creëren van andere leiders. Waar gaat het jou om? Dat je andere mensen kunt vertellen wat ze moeten doen, of dat je anderen helpt om de volgende generatie managers te worden?
  • Richt je op dagelijks leiderschap. Dat gaat ook over het toewijzen van beperkte middelen (geld, tijd, mensen). Doe je dat zodanig dat je de meeste waarde op de lange termijn creëert? Geregeld doen: kijk naar je agenda en check hoeveel tijd je aan je topprioriteiten besteedt.
  • Communiceer je topprioriteiten helder. Zowel inhoudelijk als indicatief. Vertel vooraf waarvoor een meeting bedoeld is bijvoorbeeld (informeren, input of goedkeuring krijgen). Wees consistent wat je prioriteiten betreft, en beperk het aantal tot maximaal vijf.
  • Bepaal gemeenschappelijke waarden en normen. Als iedereen daarmee werkt, los je problemen sneller op. Belangrijk zijn waarheid (inclusief zelfbewustzijn), compassie en volledigheid. Leiders met compassie zijn open, empathisch en genereus en oordelen niet te snel.
  • Weet dat er niets mis mee is om bang en kwetsbaar te zijn. Je weet nooit 100% zeker of je op het juiste spoor zit, en toch moet je anderen inspireren. Je eenzaam voelen en aan jezelf twijfelen hoort ook bij leiderschap. Maak teamleden duidelijk dat beslissingen op een uitgebalanceerde en doordachte manier worden genomen.

Leren over Leiderschap

Wil je meer weten over Leiderschap? Kom dan naar:

 

Bron: Harvard Business Review

Door: Yvonne Halink – redacteur Management Executive

 

Reageer op dit artikel