artikel

Bas Kodden: Benut je ongekende vermogens en laat je geen angststoornissen aanpraten

Leiderschap

Het hebben van een hoger doel, een Why zoals in 2012 ten tonele gebracht door de inmiddels befaamde Engelsman Simon Sinek heeft wel degelijk effect op de werkmotivatie van professionals. En zelfs geen gering effect, zo blijkt uit de resultaten van een onderzoek dat onder leiding van managementwetenschapper en auteur Bas Kodden is uitgevoerd door één van zijn MBA-studenten op Nyenrode Business Universiteit.

Bas Kodden: Benut je ongekende vermogens en laat je geen angststoornissen aanpraten
Bas Kodden: je hebt alleen jezelf

Bas Kodden: ‘Om Sinek’s beweringen te toetsen heeft student Ramon van Ingen zijn thesis gewijd aan een grootschalig en gekwantificeerd onderzoek naar het effect van het concept van Why, zoals geformuleerd door Simon Sinek’. Het concept van Why werd de laatste tijd aangevallen door zelfbenoemde ‘experts’ die meenden dat zijn concept slechts een marketingtruc betrof. ‘Prachtig om op deze wijze hun ongelijk te bewijzen en het werk van Sinek recht te doen’.

‘Er zijn mensen die beweren dat succes een illusie is’, zegt Kodden, ‘Maar van zulk deterministisch gedachtegoed gaan mij de haren recht overeind staan. Mannen als Sinek, maar bijvoorbeeld ook de Servisch-Australiër Nick Vujicic – no arms, no legs, no limits of bijvoorbeeld onze ‘eigen’ Esther Vergeer en Bibian Mentel – maar er zijn nog zoveel meer goede voorbeelden – laten zien dat je ongekend veel kunt bereiken in je leven als je maar de juiste werkmotivatie omhelst. En om die werkmotivatie, met name ook binnen organisaties, te bevorderen blijkt een hoger doel, met name ook voor de Y-generatie professionals een flinke aanjager. Een Purpose, of zoals ik dat benoem Het Zeigarnik-Effect, een nooit-afgeronde taak , blijkt de werkmotivatie van professionals met maar liefst 22 procent te kunnen verbeteren. Iedereen die bekend is met de 80-20-regel kan inschatten wat deze extra werkmotivatie voor de winstgevendheid van een kennisorganisatie zou kunnen betekenen’.

Dingen gebeuren omdat mensen keihard werken

‘Met een deterministische beeldvorming, de levensbeschouwing volgens welke lot en gedrag van mensen worden bepaald door omstandigheden van buitenaf en waarbinnen de wil van de mens een ondergeschikte rol speelt, ontneem je individuen de energie en kracht om er vol voor te gaan. Maar dat niet alleen. Je ontneemt vooral ook mensen als Nick Vujicic of paralympisch kampioen tennisster Esther Vergeer hun voorbeeldfunctie. Dingen gebeuren niet omdat ze zijn voorbestemd, maar omdat mensen keihard hebben willen werken aan hun nieuwe toekomst, een hoger doel, hun eigen leven. Voorbeelden als Sinek, Vujicic, Vergeer en Mentel moeten we koesteren. Ze hebben daar ook alle recht op. Ze kunnen fungeren als inspiratiebron voor ons allen’.

‘De grootste illusie is juist niet dat succes een illusie is, maar dat succes of het gebrek daaraan, voorbestemd is. Als we iets te weten zijn gekomen in de afgelopen jaren is wel dat er geen wonderkinderen of voorbestemde kampioenen bestaan. Of dat de pech of achterstand in ons leven voor altijd zou moet blijven. Alles valt en staat met werkmotivatie, het maken van veel uren voor een doel waarvoor juist jij bent toegewijd. Door professionals op te zadelen met een verhaal dat succes een illusie is draag je een heel verkeerd signaal uit: ‘laat maar, het heeft toch geen zin’. Als iets gevaarlijk is dan is het wel deze levenshouding.’

De enige zekerheid ben je zelf

‘De afgelopen 15 jaren is de levensduur van bedrijven met ruim 80% verminderd. En de trend versnelt zich. Als je dacht ‘safe’ te zijn in een betrekkelijk stabiele functie in een dito organisatie dan blijkt dit tegenwoordig snel te kunnen veranderen. De enige zekerheid ben je dan ook zelf. Laat je niet op een ander spoor brengen. En als die ene zekerheid jezelf betreft probeer dan een hoger doel, je Why, te vinden, je werkmotivatie en resultaten zullen significant toenemen.’

Toch denkt Kodden dat de komende jaren ondanks de grotere bekendheid en het belang van het hebben van een persoonlijke en organisatorische Why, steeds meer individuen het steeds moeilijker gaan krijgen. Om zijn punt te verduidelijken laat hij een model zien dat hij in zijn lezingen veelvuldig inzet om deelnemers niet alleen de kunst, maar ook de noodzaak van duurzaam presteren te doen beseffen.

Model voor persoonlijke ontwikkeling (klik voor groter)

Model voor persoonlijke ontwikkeling (klik voor groter)

‘Als primaire levensbehoeften echt afwezig zijn in je leven, dan zul je daarvoor een hoge spanning betalen. Personen die alles kwijt zijn geraakt door het verlies van werk en inkomen betalen daar een hoge prijs voor. Gelukkig komt dit in Nederland nog relatief weinig voor, alhoewel het aantal blijkt toe te nemen. Hetzelfde geldt voor de winnaars. Nederland is een zesjesland en daar komen we nu nog mee weg. Maar dat gaat echt veranderen. Kijk naar Griekenland, Italië en toch ook Spanje. Het leven is, of beter gezegd; was, daar relatief toch gemakkelijk. Maar als je van de ene op de andere dag je inkomen kwijt raakt – door welke reden dan ook – en hebt te zorgen voor jezelf en je naasten, dan wordt het snel anders. Het lijntje tussen succes en minder succes is dun en wordt steeds dunner’.

‘De verhouding van relatief succes en weinig spanning naar weinig succes en veel spanning trekt zich steeds verder terug door toegenomen globalisering, concurrentie- en innovatiekracht. Als je tegenwoordig op een leeftijd van 50 jaar door ontslag, reorganisatie, faillissement of anderszins zonder werk komt te zitten, dan blijk je slechts nog 2% kans op vergelijkbaar werk te hebben.’

‘Er komt steeds meer noodzaak voor duurzaam presteren. Laat je dan ook niet in de luren leggen door zogenaamde experts die voor eigen gewin aangeven dat succes een illusie is. Ik stel er graag een genuanceerd beeld tegenover: wees niet bang, blijf niet hangen in door anderen aangeprate angststoornissen, zorg voor een hoger doel en ga doen. Lijd niet aan de angst om tekort te schieten. Juist daarin schuilt het gevaar.’

‘Dus’, zo moedigt Bas Kodden aan, ‘Benut je ongekende vermogens. It all starts with Why’.

Bas Kodden

Bas Kodden

Over Bas Kodden:
Leiderschapscoach en managementwetenschapper Bas Kodden is momenteel een van de meest gevraagde sprekers. Hij verzorgt zowel nationaal als internationaal lezingen op het gebied van leiderschap en bevlogenheid. Hij is Directeur van het Executive MBA op Nyenrode Business Universiteit. Ook schreef hij de boeken Word een HELD en De kunst van duurzaam presteren.

 

 

Door: Eduard van Brakel

Reageer op dit artikel