artikel

De theorie van bevlogenheid

Leiderschap

Sinds Einstein weten we dat energie aan de basis staat van alle dingen. Zonder energie zijn er geen grondstoffen, is er geen arbeid en zijn er geen eindproducten. Energie is de kern van alles in de wereld om ons heen. Voor de productie van elk goed dat in de winkel ligt, is energie nodig. Om dingen te bereiken, moet je dan ook energie aanboren, het liefst heel veel. En je moet doen, niet stil blijven zitten.

De theorie van bevlogenheid

De theorie van bevlogenheid stelt dat een bevlogen medewerker over een uiterst positieve houding beschikt die wordt gekenmerkt door een ongekende levenslust, energie, zin om te werken en er vol voor willen gaan. Bevlogenheid is een positieve, affectief-cognitieve toestand van opperste voldoening. Bevlogenheid is een levenshouding die betekent dat je probeert om met zo veel mogelijk vitaliteit, toewijding en absorptievermogen zoveel mogelijk uit je talenten en passies te halen als mogelijk is.

Leef bevlogen, dan leef je gelukkig, zo verhaalt de theorie van bevlogenheid. Het gevoel hebben dat je precies die dingen doet waar je unieke talenten en interesses liggen en waarbij je optimaal gebruik kunt maken van persoonlijke en werkgerelateerde energiebronnen.

Hoe zit het met medewerkers en bevlogenheid?

Wie wil er niet bevlogen zijn? En welke leidinggevende wil er geen bevlogen medewerkers? In moeilijke tijden geeft bevlogenheid extra energie om stressvolle situaties het hoofd te bieden, waardoor juist deze werknemers goud waard blijken voor de organisatie waarin zij werken. Uit studies naar bevlogenheid blijkt echter dat nog geen 20 procent van de onderzochte werknemers deze arbeids- en levensvreugde volledig ervaart. Sterker nog, veel professionals gaven in eerdere onderzoeken aan dat zij door miskenning van hun talenten of door de starre arbeidsstructuur in een bedrijf hun bevlogenheid hebben voelen wegvloeien.

Opperste voldoening

De toestand van opperste voldoening wordt gekenmerkt door vitaliteit, toewijding en absorptievermogen, zo stelt de theorie van bevlogenheid.

Drie begrippen waarvan het misschien niet direct duidelijk is wat ze inhouden:

  • Vitaliteit’ verwijst naar het bruisen van energie, zich sterk en fit voelen, lang en onvermoeibaar kunnen doorwerken.
  • ‘Toewijding’ heeft te maken met een sterke betrokkenheid bij het werk; het werk wordt als nuttig en zinvol ervaren, is inspirerend en uitdagend, en roept gevoelens van trots en enthousiasme op.
  • Absorptievermogen’ ten slotte verwijst naar het op een plezierige wijze helemaal opgaan in het werk, waardoor de tijd stil lijkt te staan en het moeilijk is om er zich los van te maken.

Wie bevlogen is, staat open voor nieuwe ideeën, is zowel fysiek als mentaal gezond, gaat op zoek naar zijn of haar authentieke talenten en begint elke dag met veel energie en levenslust aan weer een nieuwe werkdag. En dat is niet alleen fijn voor hem- of haarzelf, maar ook stimulerend voor alle directe collega’s en goed voor de organisatie.

HELD’EN

Hoewel de definitie van bevlogenheid stond en staat als een huis waren in 2013 mijn gedachten teruggegaan naar de link en mijn affiniteit met topsport en energie bij mijn begeleiding van jonge ambitieuze studenten naar toekomstige leiders. De nieuwe helden in mijn ogen: Hoog Energieke Leidingnemende Doeners.

Op een avond creëerde ik daarom mijn eigen definitie van bevlogen personen, mede ook omdat ik het aspect van het benutten van talenten in de theorie van bevlogenheid miste. Ik was voor mijn gevoel namelijk zelf steevast bevlogen, maar kon mijn energie niet altijd kwijt omdat ik mijn talenten niet goed gebruikte en soms richting miste. Toen ik zelf weer leiding nam over mijn eigen leven, vond ik mijn talenten en energie weer terug en toen pas verbeterden mijn prestaties echt. Het acroniem HELD komt uit deze achtergrond.

Figuur 6: model van bevlogenheid

Figuur 6: model van bevlogenheid

Bevlogenheid is een levenshouding die inhoudt dat je probeert om met zo veel mogelijk vitaliteit, toewijding en absorptievermogen uitzonderlijke prestaties te realiseren (figuur 6). En om alles uit je talent te kunnen halen, zo concludeerde ik na vele gesprekken met (voormalig) topcoaches, olympisch kampioenen en collega-wetenschappers, daarvoor is bevlogenheid hoogst noodzakelijk.

Bron: De Kunst van duurzaam presteren door Bas Kodden. De Kunst van duurzaam presteren staat op de longlist voor Managementboek van het Jaar.

Van Bas Kodden, auteur van de Kunst van duurzaam presteren. Bas Kodden is ook spreker op het Event Topteam in 1 dag >>>

De kunst van duurzaam presteren

Het boek: De kunst van duurzaam presteren

Vergeet alles wat je dacht te weten over het selecteren en aannemen van de juiste medewerkers. Het zit anders dan je denkt! Het geheim van winnende personen en teams zit hem in de combinatie van talent en vier belangrijke prestatiekenmerken, waar – vreemd genoeg – veel organisaties juist niet op selecteren …

 

Reageer op dit artikel