artikel

Een leider bestaat bij de gratie van volgers

Leiderschap

Leiderschap spreekt tot de verbeelding. We kunnen ons verwonderd en bewonderend vergapen aan de gaven van leiders die grote menigten in beweging brengen.

Een leider bestaat bij de gratie van volgers

De aansprekende voorbeelden van ‘grote leiders’ staan op ons netvlies, een zeer willekeurige greep: Nelson Mandela, Mahatma Gandhi, Steve Jobs, Richard Branson, Moeder Theresa, Alfred Heineken, Paus Johannes Paulus II, Dalai Lama, Julius Caesar, Barack Obama, Benito Mussolini, Napoleon Bonaparte, The Godfather, Djengis Khan … Dit subjectieve rijtje kan gemakkelijk worden aangevuld met nog meer namen.

Bovendien is het maar de vraag of jij dit echt leiders vindt. Welke leider spreekt je aan en wat bewonder je in hem of haar? Waarin lijk je op de leiders die je bewondert? Het blijkt dat we vaak veel overeenkomsten zien tussen de kwaliteiten van deze ‘wereldleiders’ in onszelf. We zien het beeld van onszelf graag geprojecteerd op deze archetypische leiders. Tegelijkertijd openen deze leiders als inspiratiebronnen de weg naar onze eigen kwaliteiten als leider. Waarin lijk je op de leiders die je bewondert?

Een leider ontstaat omdat iemand graag leiding wil hebben

Inherent aan onze definitie van leiderschap is medewerkers bewegen door hen te inspireren in de context van de taak. Dat kan ook een doel zijn of een te leveren prestatie. Het verschil tussen een manager en een leider is dat managers worden benoemd en leiders ontstaan bij de gratie van volgers. Je kunt jezelf dus niet kronen tot leider. Een leider ontstaat omdat iemand graag leiding van hem wil hebben. Als het beïnvloeden en inspireren van teamleden de essentie is van leiderschap, dan dringt zich de vraag op: Hoe doe je dat? Heb jij ooit met een leidinggevende gewerkt die jou heeft geïnspireerd? Wat deed hij om jou te inspireren?

Het inzicht dat het antwoord op deze vraag geeft – en elk antwoord is goed – is dat je geen grote wereldleider hoeft te zijn om betekenisvol te zijn in het leven van een ander. De vervolgvragen zijn: Waarom zou een teamlid jou willen volgen? Waarom zou iemand in jouw team willen? Waarom ben jij inspirerend voor anderen? In het antwoord op de vragen zijn je kwaliteiten als leider verwoord. ‘Ik kan mensen vertrouwen geven door rust uit te stralen.’ ‘Ik inspireer door mijn communicatieve vaardigheden.’ ‘Ik inspireer door mijn langetermijnvisie.’ ‘Mensen volgen mij omdat ik een luisterend oor heb en er echt ben voor ze.’ ‘Ik bied medewerkers duidelijkheid door mijn directe overtuigende stijl en dat geeft veiligheid en vertrouwen.’ ‘Ik ben doelgericht en lever prestaties.’

Drie opties voor leiderschapskwaliteiten

Jouw kwaliteiten als leider kunnen te maken hebben met het feit dat je goed bent in de taken van een leider, met een aantal specifieke persoonlijkheidskenmerken of met een aantal leiderschapscompetenties waarover je beschikt. We lopen deze drie mogelijkheden in het vervolg van het hoofdstuk langs om je een beeld te geven waar jouw kwaliteit als leider ligt. Mogelijk is je enige opdracht als leider om die kwaliteit nog veel meer in te zetten om daarmee je team te inspireren.

Bron: Teams in Flow

Door: Diederik Steeman

Het boek: Teams in flow

Dit boek gaat over het creëren van topteams. Een handboek met concrete tips voor wie de prestaties van zijn team wil verbeteren. Het is daarmee ook een boek over persoonlijk leiderschap. Het gaat over jou. Jij bent zelf het belangrijkste instrument om de prestaties van je team te verbeteren.

 

Reageer op dit artikel