artikel

Pacelle van Goethem: Mannen moeten zichzelf leren relativeren, vrouwen het spel

Leiderschap

Er zijn mensen die met een totaal quatsch-verhaal toch anderen achter zich aankrijgen, terwijl anderen met veel betere plannen en ideeën niet eens gehoord worden. En dat wil Pacelle van Goethem graag de wereld uitkrijgen.

Pacelle van Goethem: Mannen moeten zichzelf leren relativeren, vrouwen het spel
Pacelle van Goethem

Daarom deed Van Goethem onderzoek naar wat er gebeurt in de hersenen bij mensen die overtuigd worden, en ze onderzocht waarom mensen die goed kunnen overtuigen, daar zo goed in zijn. Die kennis gebruikte ze om een boek te schrijven (IJs verkopen aan Eskimo’s) en die gebruikt  ze om iedereen te leren overtuigen. Van Goethem onderscheidt daarvoor drie stijlen van leiderschap die ons overtuigen:

  1. Autoriteit
  2. Vriend
  3. Voorbeeld

Soms volgen we iemand die macht heeft of kracht uitstraalt en daardoor in onze ogen een autoriteit is. We denken dan dat die persoon het wel zal weten. Maar snel ook volgen we iemand die we sympathiek vinden (een vriend) of iemand die we cool vinden (een voorbeeld). Dat klinkt logisch, maar je moet daartussen kunnen schakelen óm effectief te zijn zegt Van Goethem: ‘Situaties vragen om verschillende leiderschapsstijlen. En het werkt voor je overtuigingskracht om alle drie te stijlen te kunnen gebruiken. Hoe meer je hebt van die drie verschillende stijlen, hoe meer overtuigingskracht je hebt.’

Collegereeks vrouwelijk leiderschap

Collegereeks vrouwelijk leiderschap

Teveel leunen op een stijl, omdat dat in een bepaalde situatie zo werkt, is niet handig. ‘Als je bijvoorbeeld veel autoriteit hebt, creëer je afstand, en ben je inwisselbaar voor een ander met autoriteit. Dan moet je dus vriend en voorbeeld toevoegen toevoegen om echt overtuigend te zijn’, zegt Van Goethem, die meewerkt aan de collegereeks Vrouwelijk Leiderschap.

Verschil tussen man en vrouw

De laatste tijd is er veel te doen geweest over de verschillen tussen mannen en vrouwen. Zijn die er nou wel, of niet? Volgens van Goethem zie in je op het professionele vlak in ieder geval wel verschillen in mannelijk en vrouwelijk leiderschap. Het antwoord is te generaliserend, vindt ze zelf ook, maar verschillen zijn er wel degelijk: ‘In het algemeen zijn mannen meer gewend om  autoriteit uit te stralen en vrouwen goed getraind in de vriendstijl. Mensen die als vriend overkomen krijgen vaak het advies om minder aardig te zijn. En dat is natuurlijk een stomme tip. Ze moeten dan meer autoriteit en voorbeeld toevoegen. En daar train ik ze in.’

Overtuigen als missie

Want dat overtuigen is belangrijk. Ze heeft er zelfs haar persoonlijke missie van gemaakt: ‘Er gaan heel veel geweldige plannen in de wereld verloren, omdat degene die ze bracht te abstract of te bescheiden was. En wat mij betreft moet dat stoppen’, zegt Van Goethem. ‘Het liefst zou ik willen dat de beste plannen winnen en dat mensen met geweldige ideeën gehoord worden.’

Door: Eduard van Brakel

 

Reageer op dit artikel