artikel

Bouwstenen van je leiderschapsstijl

Leiderschap

Wat is een leiderschapsstijl eigenlijk? Jouw leiderschapsstijl is jouw favoriete manier van leidinggeven, die je door de jaren heen bewust of onbewust hebt ontwikkeld. Veel leidinggevenden beheersen meerdere stijlen en ze kunnen hiertussen schakelen als het nodig is. Maar onder druk vallen ze meestal terug op hun voorkeursstijl.

Bouwstenen van je leiderschapsstijl

Onderzoek van professor Robert Quinn onder 916 Amerikaanse directeuren laat zien dat het vermogen om meerdere leiderschapsstijlen te hanteren leidt tot betere financiële resultaten voor de organisatie. Het scherp hebben van je leiderschapsstijl is dus belangrijk, maar het flexibel inzetten hiervan ook.

Leiderschapsstijl mix van bouwstenen

Je leiderschapsstijl ligt trouwens niet helemaal vast. Een leiderschapsstijl is een mix van een groot aantal bouwstenen. Sommige zijn stabiel, andere
minder stabiel. Daarom kan je stijl door de jaren heen verschuiven.

Laten we eens kijken naar deze bouwstenen van je leiderschapsstijl. Sommige zul je herkennen uit de vorige versnellers (Uit het boek Ontwikkel je Leiderschap – red):

  • Je persoonlijkheid. Hoe zit je in elkaar? Hoe denk je, voel je en gedraag je je?
  • Je overtuigingen. Waar doe je het allemaal voor in het leven?
  • Je waarden. Welke waarden vind je belangrijk en probeer je na te streven?
  • Je passies. Waar krijg je geen genoeg van? Waar kan iemand jou ’s nachts voor wakker maken?
  • Je motivatie. Waarom wil je eigenlijk leidinggeven?
  • Je sterke punten. Welke talenten, kennis en vaardigheden heb je?
  • Je ervaring. Welke ervaringen hebben jouw leiderschapsstijl gevormd?
  • Je omgeving. Wat verwacht jouw omgeving van je?

De combinatie en variatie van al deze elementen zorgen ervoor dat niemand exact dezelfde leiderschapsstijl ontwikkelt. De hamvraag is natuurlijk: wat is jouw stijl? Het goede nieuws is dat je in de vorige twee versnellers stiekem al een beetje bent begonnen om wat meer inzicht te krijgen in jouw leiderschapsstijl. Namelijk door te kijken naar wie je bent en naar waar je sterke punten liggen.

Bron: Ontwikkel je leiderschap

Door: Joël Aerts

Het boek: Ontwikkel je leiderschap

Leiderschap is geen doel op zich. Het is slechts een middel. Een middel om het verschil te maken in je eigen leven, in je organisatie en in de wereld om je heen. Daarom is het waardevol om je leiderschap te ontwikkelen. Bij jezelf en bij anderen. Ontwikkel je leiderschap is je persoonlijke gids bij het versnellen van jouw leiderschapsontwikkeling én die van anderen. Inspirerend, motiverend en ontnuchterend praktisch!

Reageer op dit artikel