artikel

Inspirerend leiderschap is zilver, een arbeidsrelatie op maat is goud

Leiderschap

Besparen op investeringen in personeel; dat is een van de grootste dooddoeners wanneer het gaat om het binden en boeien van technische medewerkers.

Inspirerend leiderschap is zilver, een arbeidsrelatie op maat is goud

Ook focussen op streefcijfers in plaats van op de mens kan beter vermeden worden. Hetzelfde geldt voor ervan uitgaan dat de manager alles zelf het beste weet. Maar hoe zorg je er dan voor dat je technisch personeel wél bindt en boeit? Daarvoor zijn onder andere de volgende zaken van belang:

 • Geef leiding op een inspirerende manier
  Alles begint met een goed voorbeeld. Laat als leidinggevende zelf een inspirerende stijl zien. Stel personeel centraal: luister naar wat zij nodig hebben en maak wensen bespreekbaar. Ook  het geven van complimenten is belangrijk. Werknemers die zich gewaardeerd voelen, zullen zich meer inzetten voor de zaak en meer verantwoordelijkheid durven nemen. Met inspirerend leiderschap vergroot je de betrokkenheid en het verantwoordelijkheidsgevoel.
 • Ontwikkel een inspirerend kennisklimaat
  Diversiteit in leeftijd en ervaring zorgen ervoor dat medewerkers van elkaar kunnen leren. Dit leidt ertoe dat medewerkers door kunnen groeien. Bovendien verbetert het de werksfeer, omdat er veel samengewerkt wordt. Een positieve werksfeer vergroot het werkgeluk.
 • Zorg voor voldoende doorgroei- en ontwikkelmogelijkheden
  Uit de Techbarometer van 2017 blijkt dat opleiding en ontwikkeling hoog op de agenda staan bij organisaties in de technische branche. Gelukkig, want het is van groot belang dat hier voldoende aandacht aan wordt besteed. Of het nu gaat om een gerichte opleiding, een training of coaching on the job; doorgroeien en ontwikkelen maken een werkplek aantrekkelijk.
 • Breng maatwerk in iedere arbeidsrelatie
  Een persoonlijk ontwikkelplan, waarin concreet staat beschreven op welke manier competenties kunnen worden aangevuld en vaardigheden verbeterd. Door dit plan samen met de medewerker af te stemmen, kan hij zijn voorkeuren uitspreken. Dat is belangrijk, want het gaat om zijn persoonlijke ontwikkeling.

Het binden en boeien van technische medewerkers gaat niet vanzelf. Door zaken als opleiding, ontwikkeling en persoonlijke aandacht hoog op de HR-agenda te plaatsen, vergroot je de verbondenheid tussen de organisatie en de technici. Het is dus zaak voor HR om aan de slag te gaan met een plan van aanpak, zodat jouw personeelsbestand tevreden, en dus blijvend, is. Want zoals een oud gezegde luidt: ‘Winnaars hebben een plan, verliezers slechts een excuus.’

Auteur: John Huizing, directeur bij ROVC.
Om handvatten te bieden voor het werven en behouden van technisch personeel, lanceert ROVC de TechScout. Vraag hier jouw exemplaar aan.

Reageer op dit artikel