artikel

Actie klinkt eenvoudig, maar het is het niet

Leiderschap

Afspraak is afspraak! Ik hoor het mezelf regelmatig zeggen. Maar in de praktijk is afspraak helemaal geen afspraak. Ik heb zelfs moeite om me aan de afspraken te houden die ik met mezelf maak. Wat gezonder eten. Meer sporten. Geen e-mail in bed. Dat soort dingen.

Actie klinkt eenvoudig, maar het is het niet

Menselijk gedrag veranderen is ontzettend lastig. Je hoeft alleen maar te kijken naar al die goede voornemens die op 8 januari alweer gesneuveld zijn. Een organisatie mag dan uit afdelingen en teams bestaan, maar vergis je niet: uiteindelijk bestaan die teams uit mensen. Mensen die het, net als jij en ik, moeilijk vinden om hun gedrag te veranderen.

Actieprobleem

In 1999 verscheen er in het tijdschrift Fortune een inmiddels beroemd geworden artikel. Organisatieadviseur Ram Charan en journalist Geoffrey Colvin beschrijven onder de nieuwsgierig makende titel Why CEO’s fail! waarom directeuren falen. Charan en Colvin komen na het bestuderen van het functioneren van tientallen directeuren tot de conclusie dat ongeveer 70 procent van de CEO’s niet wordt ontslagen omdat de visie of strategie verkeerd is, maar omdat ze het gewoonweg niet gedaan krijgen. Ze krijgen het niet voor elkaar om hun visie uit te voeren. Ze hebben een actieprobleem.

In de psychologie wordt dit ook wel de intention-behavior gap genoemd. Oftewel: er zit vaak een gat tussen mooie plannen en het daadwerkelijk uitvoeren. Luiheid of dommigheid is meestal niet de reden dat dingen niet van de grond komen. Zo werkten de CEO’s die Charan en Colvin bestudeerden standaard zeventig uur per week en waren de meesten afgestudeerd aan Harvard. Niet de domsten dus.

Visie vertalen naar realiteit

Leiderschapsexpert Warren Bennis zegt het zo: ‘Leiderschap is het vermogen om visie te vertalen naar realiteit.’ Dat is waar het bij actie allemaal om draait. Succes behaal je niet door alleen maar over visie te praten. Je zult consequent iedere dag acties moeten ondernemen die je dichter bij het bereiken van je visie brengen. En dat is misschien wel de grootste uitdaging voor een leider.

Hoe leiders actie stimuleren

  1. Motiveren en inspireren tot actie
  2. Sleutelactiviteiten starten, stoppen, versnellen
  3. Problemen oplossen en hindernissen uit de weg ruimen
  4. Resultaatstandaarden bepalen en doelen stellen

Bron: Ontwikkel je leiderschap

Door: Joël Aerts

Het boek: Ontwikkel je Leiderschap

Leiderschap is geen doel op zich. Het is slechts een middel. Een middel om het verschil te maken in je eigen leven, in je organisatie en in de wereld om je heen. Daarom is het waardevol om je leiderschap te ontwikkelen. Bij jezelf en bij anderen. Ontwikkel je leiderschap is je persoonlijke gids bij het versnellen van jouw leiderschapsontwikkeling én die van anderen. Inspirerend, motiverend en ontnuchterend praktisch!

Reageer op dit artikel