artikel

De Bandbreedte: Moet ik ze nou alles voorkauwen?

Leiderschap

‘Wel de laatste schroeven pakken, maar niet even het bestellijstje invullen, heel ergerlijk’. ‘Mijn 20-jarige zoon struikelt al een week bijna over zijn tas met gewassen sportspullen maar het lijkt wel of hij hem gewoon niet ziet staan ‘. ‘Ze zetten nog nét de kopjes op het aanrecht maar ze in de afwasmachine zetten, ho maar’ of ‘ik kan wel blijven uitleggen waarom die investering nu niet gedaan kan worden, maar ik kom niet door geloof ik’.

De Bandbreedte: Moet ik ze nou alles voorkauwen?
Harm Hilgevoord

Zomaar wat uitspraken die je wel bekend voor zullen komen. Je verbaast je over het gedrag van anderen en niet zelden gaat deze verbazing over in ergernis. Waarom begrijpen ze dat nou niet. Waarom handelen ze nou zo, zo kinderlijk….

In een reeks columns zal ik de verklaring voor dit gedrag beschrijven en misschien nog wel belangrijker; ze geven ook tips hoe hier mee om te gaan. Het zal in ieder geval wat rust in je hoofd geven omdat je het proces beter begrijpt. Wat je kunt verwachten zijn toegankelijke theorieën die continu aan de praktijk van alledag worden gekoppeld. Maar wat ik vooral hoop is dat je na het lezen van deze columns het gedrag van anderen maar ook dat van jezelf beter kan plaatsen en regelmatig met een glimlach zult denken: ‘oh ja, de bandbreedte!’

Wie ben ik

Naast mijn carrière in de meubelindustrie ben ik onder meer 6 jaar reisleider geweest en ben ik vanaf 1995 actief als trainer in het bedrijfsleven. Inmiddels heb ik honderden groepen mogen begeleiden en heb ik vrij intensief gesproken met duizenden cursisten en gasten. In de diverse beroepen viel het me op dat dezelfde (communicatie)stoornissen zichtbaar waren met als oorzaak het niet willen of niet kunnen inzien van verschillende denkpatronen. Dit heeft me altijd geïntrigeerd en het was voor mij de aanleiding om een praktische en bruikbare theorie te ontwikkelen: De Bandbreedte.

Deze theorie sloeg direct aan bij mijn cursisten. Het geeft inzicht in verwachtingspatronen en het verklaart een hoop irritatie en verbazing en al vlug bemerkte ik dat dit simpele model ook prima toepasbaar is in een bredere context.

Nadat ik steeds vaker de vraag kreeg ‘of er ook een boek over de bandbreedte bestaat’ ben ik aan de slag gegaan en heb met buitengewoon veel plezier het boekje ‘De Bandbreedte’ geschreven wat te bestellen is via mijn site www.hilgevoord.nl/de bandbreedte/ . Naar aanleiding van het boek werd mij gevraagd deze maandelijkse column te verzorgen.

Wordt vervolgd.

Harm Hilgevoord

Deze column is onderdeel van een maandelijkse reeks en gebaseerd op het boek ‘De Bandbreedte’ van Harm Hilgevoord. Dit boek is te bestellen via www.hilgevoord.nl/de bandbreedte/

Reageer op dit artikel