artikel

Bescherm jezelf tegen de valkuilen van ervaring

Leiderschap

Bescherm jezelf tegen de valkuilen van ervaring. Er zijn zes technieken die je helpen tegen de valkuilen waar je als gevolg van je ervaring in dreigt te lopen.

Bescherm jezelf tegen de valkuilen van ervaring
  1. Onderzoek mislukkingen en de processen die tot het falen hebben geleid. Nog een optie: voer beslissingsevaluaties uit waarbij de onderliggende processen worden geanalyseerd.
  2. Mis je near-misses niet. Near-misses zijn resultaten die er als een succes uitzien omdat ze geen ernstige consequenties hebben, maar die in feite een mislukking zijn. Zet rapporteerkanalen op waar mensen anoniem en veilig melding kunnen maken van dingen.
  3. Zet sterk in op preventie. Een potentieel probleem herkennen vereist een geheel andere aanpak dan een feitelijk probleem oplossen. Sta mensen toe om hun zorgen te uiten over operaties van het bedrijf. De incentivemechanismen van veel bedrijven stimuleren juist dat mensen hun mond houden.
  4. Verschil van mening. Zoals Peter Drucker zei: de eerste regel van het nemen van beslissingen is dat je alleen een beslissing neemt als er verschil van mening is. Beslissers moeten met veel perspectieven worden geconfronteerd – inclusief kritische feedback
  5. Zoek naar materiaal dat je intuïties weerlegt. Vraag jezelf af hoe je erachter kunt komen dat je het in feite mis hebt. Stel je bijvoorbeeld voor dat je een jaar verder bent en dat dingen niet hebben uitgepakt zoals je hoopte. Vraag je vanuit dit punt af hoe dat heeft kunnen gebeuren.
  6. Laat je focus los. Als je te sterk focust op een issue of een taak, of op je ervaring die er volgens jou het meest toe doet, is het onvermijdelijk dat je onverwachte kansen gaat missen. Sta open voor het onverwachte. Houd je blikveld breed. Omarm serendipiteit.

Door: Emre Soyer en Robin Hogarth

Reageer op dit artikel