artikel

De Bandbreedte: de baas kan niks

Leiderschap

Medewerkers die zich op de zachte factoren onderscheiden zijn vaak de potentiele leidinggevenden, managers of CEO’s. Zelfs als deze mensen op de harde factoren relatief laag scoren is dat mogelijk. In het verleden ben ik reisleider geweest en onze organisatie kreeg een nieuwe algemeen directeur en tijdens zijn eerste speech meldde hij ons dat hij totaal geen verstand had van reizen en dat hij dat graag zo wilde houden. Op die harde factor was zijn bandbreedte dus minimaal. Maar dat bleek uiteindelijk geen belemmering te zijn om ons bedrijf door zwaar weer te leiden.

De Bandbreedte: de baas kan niks

Toch bleek het in de praktijk lastig te zijn om iemand die op de harde factoren laag scoorde CEO te maken. Deze nieuwe directeur werd in het begin slecht geaccepteerd en dat was voor een groot deel te wijten aan de bandbreedte van de mensen onder hem. We waren met zijn allen van mening dat die nieuwe hier een beetje de lakens uit kwam delen maar dat hij geen flauw benul had wat wij precies deden.

Later besefte ik dat het iets vraagt van de zachte factoren binnen je bandbreedte. Het is lastig om te bevatten en te accepteren dat in dit voorbeeld de directeur aangenomen was om het grote beleid uit te zetten. Niet om zicht te hebben op het primaire productieproces en dus op onze dagelijkse beslommeringen.

En omdat het toelaten van deze nuance lastig, en voor sommigen onmogelijk is, ontstaat de neiging om te kiezen voor een leidinggevende die precies weet hoe het productieproces werkt en daar bedreven in is.

Niet voldoende pareltjes

Natuurlijk is het fantastisch als een leidinggevende op de zachte én de harde factoren zich kan onderscheiden van het gemiddelde maar van dat soort pareltjes zijn er simpelweg niet voldoende. Het is menselijk en logisch dat er daarom een voorliefde ontstaat voor leidinggevenden die zich duidelijk op de harde factoren onderscheiden. Als deze mensen doorstromen naar een leidinggevende positie geeft dat in eerste instantie rust en acceptatie maar op de lange termijn is het maar de vraag of dat wel de juiste skills zijn om leiding te geven.

Het is dus voor HR van belang om bij de selectie van leidinggevenden en management goed in kaart te brengen aan welke harde en zachte factoren een leidinggevende moet voldoen. Het wordt een uitdaging om bij schaarste op de arbeidsmarkt de zachte factoren te laten prevaleren boven de harde factoren. Dit zeker als de selectiecommissie ook enkele mensen bevat die bovengemiddeld scoren op de harde factoren maar minder breed bedeeld zijn op de zachte factoren.

Wordt vervolgd.

Harm Hilgevoord

Deze column is onderdeel van een maandelijkse reeks en gebaseerd op het boek ‘De Bandbreedte’ van Harm Hilgevoord. Dit boek is te bestellen via www.hilgevoord.nl/de bandbreedte/

Reageer op dit artikel