artikel

De Bandbreedte: Niet meer one of the guys

Leiderschap

Voor iedereen die leiding moet geven aan voormalig ‘gelijke’ collega’s is er een prikkelende stelling van toepassing. Namelijk: ‘de dag dat je bent gaan leidinggeven ben je ‘onder’ je al je ‘vrienden’ verloren. Je bent niet meer one of the guys’.

De Bandbreedte: Niet meer one of the guys

Ik bedoel natuurlijk niet dat je niet meer vriendschappelijk met mensen om zou kunnen gaan, het kan zelfs nog steeds beregezellig zijn. Maar je hebt niet meer dezelfde positie. Je hebt een bredere bandbreedte. Dat neemt nou eenmaal met zich mee dat je meer zicht hebt gekregen op de complexiteit, je zal meer nuance in moeten brengen en je hebt het recht op onbeperkt klagen wat verloren. Dat creëert, of je wilt of niet, afstand.

Helaas voelt dat wat eenzamer aan. De uitdrukking ‘het is eenzaam aan de top’ komt mede hierdoor. Hoe breder je bandbreedte wordt (met name de zachte factoren), hoe meer je zult merken dat je nuance of je argumenten als zaad op de rotsen werkt bij een toenemend aantal mensen.

Bovendrijven

Degene die de stelling onderschrijft zal regelmatig terugdenken aan de tijd dat hij nog deel uitmaakte van de groep waar hij nu leiding aan geeft. Geweldige collega’s. Kundig en er was veel lol. Maar misschien heb je je toen ook regelmatig gestoord aan het ongenuanceerde gemopper. En heb je je verbaasd dat als er een verklaring kwam van hogerhand dit door je collega’s volstrekt werd genegeerd. De zachte factoren van je bandbreedte waren blijkbaar breder dan die van je collega’s waardoor je ‘boven kwam drijven’ en promotie maakte.

Daarom is het ook erg lastig voor een leidinggevende, die op de juiste gronden is gepromoveerd, om terug te keren in de oude positie. De zachte factoren van je bandbreedte zijn wijder dan die van je naaste collega’s. Je overziet beter de complexiteit, je hebt meer nuance. Dat voelt al wat eenzamer aan in een leidinggevende rol, laat staan in een hiërarchische gelijke rol. Voor de mensen die om de verkeerde redenen leidinggevend zijn geworden (uitstekende timmerman) en uiteindelijk terugkeren naar hun voormalige rol is het ronduit een opluchting.

Is je bandbreedte nog te smal?

Het boek: De Bandbreedte

Het boek: De Bandbreedte

Voor wie de stelling níet herkent, (‘Ik heb niet het idee dat er veel veranderd is in de omgang met mijn collega’s. We gaan nog steeds prima met elkaar om’), zijn er 2 mogelijkheden. Óf je bandbreedte is nog te smal om leiding te geven maar dan had je deze column waarschijnlijk niet gelezen. Óf je had de rol van informeel leider al ingenomen in de groep toen je nog medewerker was. Je had toen al een bredere bandbreedte dan je collega’s én je had blijkbaar een ‘natuurlijk leiderschap uitstraling. Hierdoor is de overgang naar formeel leiderschap glad verlopen en ervaar je geen verschil tussen de dag dat je bent gaan leidinggeven en de tijd daarvoor.

Wordt vervolgd.

Door: Harm Hilgevoord

Deze column is onderdeel van een maandelijkse reeks en gebaseerd op het boek ‘De Bandbreedte’ van Harm Hilgevoord.

Reageer op dit artikel