artikel

Het magische van inspiratie

Leiderschap

Het lijkt alweer eeuwen geleden, maar vroeger huurden we dvd’s bij de videotheek. Weet je nog? En wanneer je ze niet op tijd terugbracht, dan betaalde je een boete. Misschien heb je zo’n boete ook weleens gehad. Reed Hastings overkwam het regelmatig. Nadat hij helemaal vergeten was een gehuurde dvd weer terug te brengen, kreeg hij een boete van wel veertig dollar. In plaats van een woedeaanval kreeg Hastings opeens een moment van inspiratie. ‘Waarom werken videotheken niet als een fitnessclub, waar je altijd hetzelfde betaalt, ongeacht of je veel of weinig gebruikmaakt van je lidmaatschap?’

Het magische van inspiratie

Zijn moment van inspiratie leidde in 1999 tot de start van een dvd-verhuurservice en later tot een online-videodienst. Bij ons allemaal inmiddels bekend als Netflix.

Inspiratie.

Het lijkt bijna magisch, maar is dat het wel?

De oude Grieken

In het oude Griekenland geloofde men dat het de goden zelf waren die inspiratie gaven aan de mens. Een kunstwerk, een gedicht, een lied of een gedachte. Hoewel veel mensen inspiratie vandaag de dag nog steeds zien als iets magisch, weten we inmiddels veel meer over wat het is en hoe we eraan komen. In deze versneller gaan we dieper in op inspiratie en zul je ontdekken waarom inspiratie voor leidinggevenden geen luxe is, maar absolute noodzaak.

De onderzoekers Todd Trash en Andrew Elliot van de universiteit van Rochester hebben een aantal jaren geleden een interessant onderzoek gedaan naar inspiratie. Laten we eens kijken hoe magisch inspiratie nou echt is. Volgens Trash en Elliot bestaat inspiratie uit drie onderdelen. De drie kenmerken zijn: inspiratie overstijgt het normale, ze motiveert tot actie en ze ontstaat spontaan.

1 Inspiratie overstijgt het normale

Inspiratie helpt je om je egoïsme, dagelijkse beslommeringen en beperkingen te overstijgen en je te richten op dat wat belangrijker of beter is. Het geeft je duidelijkheid en laat je nieuwe mogelijkheden zien. Het is net alsof je jaren hebt rondgelopen met een bril op de verkeerde sterkte en nu voor het eerst een bril op de juiste sterkte opzet. Opeens zie je het allemaal scherper. De waas is weg.

2 Inspiratie motiveert tot actie

Dan het tweede kenmerk. Inspiratie motiveert je om datgene wat je nieuw hebt ontvangen door te geven, te uiten of te realiseren. Het motiveert je om in actie te komen, om iets te gaan doen.

3 Inspiratie ontstaat spontaan

En tot slot. Inspiratie ontstaat vanzelf. Inspiratie werkt anders dan bijvoorbeeld advies. Bij advies ga je gericht op zoek naar nieuwe of andere inzichten die je kunt gebruiken. Inspiratie daarentegen is niet het directe resultaat van wat je wilt of van allerlei activiteiten die je onderneemt. Je kunt inspiratie niet oproepen of opeisen. Ze ontstaat spontaan. Maar gelukkig zijn er wel manieren om de kans op inspiratie te vergroten.

Thrash en Elliot ontdekten twee wetenschappelijk bewezen methoden waarop je dit kunt doen.

  1. De eerste methode om de kans op inspiratie te vergroten is openstaan voor nieuwe ervaringen.
  2. De tweede methode om de kans op inspiratie te vergroten is meesterschap in je werk nastreven.

Het is precies de reden waarom uitvinder Thomas Edison over zijn uitvindingen zei: ‘Waar het op neerkomt, is 1 procent inspiratie en 99 procent transpiratie.’ Nieuwe ervaringen en streven naar meesterschap zijn de twee opritten die je op de snelweg van inspiratie brengen.

Bron: Ontwikkel je leiderschap

Door: Joël Aerts

Reageer op dit artikel