artikel

Wat kun je doen om de bevlogenheid van medewerkers te stimuleren?

Leiderschap

De gemiddelde levensduur van bedrijven is de laatste decennia met 80% afgenomen. Hierdoor is vrijwel niemand zijn functie meer zeker. Een reden om extra hard te werken is dit vreemd genoeg vaak niet. Het lijkt erop dat Nederlanders steeds sneller tevreden zijn met een zesje. Een cultuur die dodelijk kan zijn voor iedere organisatie. Wat kun jij doen om de bevlogenheid van je medewerkers te stimuleren? In dit artikel ontvang je 4 tips.

Wat kun je doen om de bevlogenheid van medewerkers te stimuleren?
  • Geef je medewerkers aandacht 

Té vaak krijgen juist de medewerkers die het minst presteren de meeste aandacht. Hierdoor krijgen de best presterende medewerkers vaak de minste aandacht. Aandacht geven loont. Doordat medewerkers aandacht krijgen ontwikkelen ze zich door, raken ze gemotiveerder en voelen ze zich meer betrokken bij het bedrijf. Positieve aandacht is dus van groot belang.

Geef daarom ook meer aandacht aan diegene die écht willen, in plaats van je tijd te verspillen aan degene die je organisatie toch niet verder helpen. Geef oprechte aandacht aan je medewerkers. Toon interesse in hun werkzaamheden of vraag of ze ergens hulp bij nodig hebben. Alles wat oprechte aandacht krijgt, groeit.

  • Laat je medewerkers doen wat ze leuk vinden

Heb jij je medewerkers wel eens gevraagd of ze blij zijn met de taken die ze uit moeten voeren? Een gesprek over dit onderwerp kan verhelderend werken. Iemand die de hele dag bezig is met werkzaamheden die hij of zij niet leuk vindt zal minder presteren, verliest aandacht en raakt uiteindelijk ook minder bevlogen. Ontdek waar iemand enthousiast van wordt of waar iemand door wordt geprikkeld. Alleen door je medewerkers écht te kennen, kun je het maximaal potentieel van degene benutten.

  • Betrek je medewerkers 

Het creëren van bevlogenheid begint bij jezelf. Door medewerkers te betrekken in de toekomstplannen van het bedrijf zal diegene zich ook betrokken voelen. Hoe meer betrokken iemand is, hoe sneller diegene bevlogen raakt. Deel successen van het bedrijf, nieuwe projecten die er aan komen en vraag de mening van de medewerker. Positieve aandacht laat groeien en het stimuleren van betrokkenheid zorgt ervoor dat de medewerker nóg beter zijn of haar best wil doen.

  1. Biedt ruimte voor groei 

Groei en ontwikkeling zijn essentieel voor de meeste professionals. Als je niets meer kunt leren is het plezier vaak weg. En zo ook de bevlogenheid. Zorg er dan ook voor dat je medewerkers de ruimte geeft om in zichzelf te investeren. Organiseer trainingen en bezoek evenementen. Een medewerker die zich kan blijven ontwikkelen is sneller bevlogen en is natuurlijk ook van grotere waarde voor de organisatie. Kennis en plezier gaan hierbij hand in hand. Jij investeert in de medewerker, maar tegelijkertijd ook in de bevlogenheid van deze medewerkers. Een win-win situatie.

Uiteindelijk begint het allemaal bij de medewerker zelf. Een ongemotiveerde medewerker toch gemotiveerd krijgen is lastig, maar niet onmogelijk. Investeer daarom ook je tijd in de mensen die vooruit willen.

Wil jij meer over dit onderwerp lezen? Het boek ‘De kunst van duurzaam presteren’ van Bas Kodden is dan zeker een aanrader. Het platform Alles over Bevlogenheid schrijft wekelijks over onderwerpen rondom bevlogenheid, gericht op leidinggevende en ondernemers. 

Reageer op dit artikel