artikel

Acht tips om productief te zijn, ook tijdens je vakantie

Leiderschap

Je kent het wel: ben je net lekker op vakantie in Frankrijk, Nederland, Italië, all-inclusive in een vijf-sterren-resort in Turkije, of gewoon thuis met je gezin en dan komt het moment dat je opeens niet meer aan je werk denkt. En dat moment wil je natuurlijk koste wat kost voorkomen, want in deze disruptieve tijden vol snelle veranderingen, kan je als manager geen moment verslappen. Je moet er bovenop zitten om te voorkomen dat je op achterstand wordt gezet.

Acht tips om productief te zijn, ook tijdens je vakantie

Stress is voor sissy’s. Een burn-out voor mentaal zwakke watjes. Wat nou vrij? Ook als je vrij bent heb je het recht om te werken. Daarom dus acht tips om tijdens je vakantie productief te blijven.

  1. Neem je werklaptop en mobiele telefoon mee
  2. Zorg dat er wifi is op jouw vakantieadres, of zorg voor een mobiele bundel met genoeg data om twee weken door te komen
  3. Draag voor je vakantie zo min mogelijk werk over, zodat je een excuus hebt om aan het werk te blijven (waarom zou je jouw ondergeschikten jouw werk toevertrouwen, dat kunnen ze helemaal niet aan!)
  4. Geef jouw team enkele zeer moeilijke opdrachten voor tijdens jouw vakantieperiode, wees daarbij onduidelijk en zeg dat ze geen onomkeerbare beslissingen mogen nemen zonder jouw toestemming
  5. Begin elke dag met het checken van je mail en vraag jouw team je dagelijks updates te sturen
  6. Neem een tas met allerlei belangrijke rapportages mee, zodat je die kunt uitspitten als de wifi wegvalt
  7. Plan conferencecalls in voor tijdens je vakantie, dat is prima te doen met bijvoorbeeld Skype.
  8. Last but not least: geef voor vertrek duidelijk aan dat je ‘gewoon bereikbaar’ bent, ook op vakantie!

Pas deze acht punten toe en zorg ervoor dat je ook op vakantie nog productief bent. Want jij bent de manager. Jij bent de leader-of-the-pack. Alleen op deze manier geef je jouw ondergeschikten het goede voorbeeld!

Door: Eduard van Brakel, mede-auteur van Leidinggeven is omgekeerd opvoeden

Reageer op dit artikel