artikel

Foutje? Bedankt!

Leiderschap

In Nederland groeien we op met de boodschap dat je geen fouten mag maken. Want als je fouten maakt, krijg je een slechte beoordeling. Als je fouten maakt, blijf je zitten. Als je fouten maakt word je gewisseld. En de beste manier om geen fouten te maken, is om niks te doen. En dat doen veel mensen dan ook. Maar eigenlijk is dat ook fout. Want wie geen fouten maakt, maakt niks. Waarschijnlijk heb ik onwijs veel gemaakt in mijn leven. Want ik heb echt veel dingen fout gedaan.

Foutje? Bedankt!

Ik heb mensen die ik geïnterviewd had verkeerde namen gegeven op de radio. Ik heb onnoemlijk veel vertiksels gemaakt in teletekst en internetberichten. Ik heb ruzie gemaakt met heel veel leidinggevenden. Ik heb oerstomme financiële beslissingen genomen. Ik ben min of meer failliet gegaan, omdat ik mijn bedrijf niet goed genoeg voerde. Ik ben ooit getrouwd. Ik ben gescheiden. Ik heb ooit per ongeluk de hele Rabobank.com-website offline gehaald. Bij een perspresentatie van RTL wist ik niet wie topmodel en presentatrice Renate Verbaan was en meldde dat ook aan haar (‘Maar wat doe jij dan voor werk bij RTL?). Ik heb als militair ooit kaartcoördinaten omgedraaid waardoor ik met mijn peloton een kilometer of 10 aan het omlopen was. Ik heb ooit in een T-shirt bij een sollicitatiegesprek bij de NCTB gezeten omdat ik mijn colbert en overhemd thuis had laten liggen. Ooit heb ik op een date een dame die aan de lijn was (en die dat tegen me had gezegd!) een doos chocolade cadeau gedaan. Ik ben als producer tv-beelden vergeten aan te vragen waardoor een van de belangrijkste nieuwsitems van het jaar in de soep liep. Ik heb interviews opgenomen, terwijl ik de recorder was vergeten aan te zetten. Ik moest een training contentmanagement geven, maar was mijn presentatie en de opdrachten vergeten.

Bij een examen dat ik moest maken, had ik de laatste – en belangrijkste vraag – over het hoofd gezien (maar had toch nog een zes!). Bij een sollicitatie bij een telefonische klantenservice, zei ik: maar dat kan toch veel gemakkelijker digitaal? Ik heb alle computersystemen bij een re-integratiebedrijf waarvoor ik werkte, vast laten lopen doordat ik een verkeerd scriptje op intranet had gezet. Ik doe ongetwijfeld geregeld dingen opvoedkundig verkeerd. Ik ben wel eens wakker geworden in de trein op een rangeerterrein. Ik ben ooit naar het verkeerde plaatsje Huizen gereden, omdat ik dacht dat ik dáár een triatlon had. Ik ben bij een wielrenwedstrijd aangekomen, na 2 uur rijden, om erachter te komen dat ik mijn helm thuis had laten liggen. Ik heb ooit in een presentatietekst voor de radio iemand Kees van der Steen genoemd, terwijl betrokkene helemaal niet zo heette. Ik heb nieuwsbrieven verstuurd zonder inhoud, of met ‘Test’ in de titel. En volgens mijn huidige collega’s ben ik oliedom door van mijn racefiets te vallen, weer op te stappen, om vervolgens nog een keer te vallen.

Goede verhalen om te vertellen

En weet je wat? Ik leef nog. En er is ook niemand dood gegaan door mijn blunders. Nog beter: ik heb er onwijs veel van geleerd. En ik heb goeie verhalen om te vertellen op verjaardagen, aan collega’s en zelfs bij sollicitatiegesprekken.

Want natuurlijk gaan dingen fout. En zolang er niemand dood aan gaat, is het ook niet heel erg. Want niets werkt verlammender bij het creëren van iets als de angst om het fout te doen. De angst om fouten te maken, om afgewezen te worden, om veroordeeld te worden zorgt ervoor dat bij veel bedrijven de innovatie stopt. Zorgt ervoor dat mensen geen stappen durven ondernemen. Zorgt ervoor dat briljante ideeën niet uitgevoerd worden.

Dus doe gewoon dingen fout, en vraag je af hoe erg het nu echt is!

Door: Eduard van Brakel
Eindredacteur Management Impact en mede-auteur van Leidinggeven is omgekeerd opvoeden >>>

 

Reageer op dit artikel