artikel

Podcast Bas Kodden en Eduard van Brakel: Diploma’s zeggen niets

Leiderschap

Naast zijn grootschalig onderzoek naar 21 persoons- en prestatiekenmerken van duurzaam presterende professionals ondervroeg managementwetenschapper en hoogleraar Bas Kodden vele tientallen CEO’s en topmanagers naar de door hen gebruikte selectiecriteria bij sollicitatieprocedures. Wat bleek: geen van allen kwam met hetzelfde rijtje van kenmerken die ze zoeken in sollicitanten. Samen met journalist Eduard van Brakel maakte hij er een podcast over.

Podcast Bas Kodden en Eduard van Brakel: Diploma’s zeggen niets

Nog immer lijken de meeste bedrijven kandidaten aan te nemen op basis van verkeerde aannames en aspecten als talent en kennis (diploma’s en ervaring) veel te hoog te waarderen.

Uit Kodden’s onderzoek blijkt dat juist het juiste karakter en de fit met de organisatie, en met name met die met de leidinggevende, van cruciaal belang zijn om van winnen naar winnen te kunnen komen. ‘Kennis veroudert snel en steeds sneller. Als diploma’s al iets zeggen dan betreft het de toenmalige discipline om de toenmalige kennis te hebben kunnen omzetten in toentertijd belangrijke diploma’s en certificaten. Rendementen uit het verleden bieden echter geen enkele garantie voor de toekomst, zoals ook de vele marketingcampagnes zo vaak weergeven.’

Beluister de Podcast:

Deze Podcast is een hoofdstuk van het boek Leidinggeven is omgekeerd opvoeden dat Kodden en Van Brakel schreven.

Reageer op dit artikel