artikel

Na de top komt de afdaling om het resultaat te verzilveren

Leiderschap

Door de euforie van het bereiken van de top zou je bijna vergeten dat de missie nog niet voltooid is. Werkelijk teamsucces is er pas bij een duurzaam resultaat. Als je samen veilig en wel, met uitrusting en al, van de top bent teruggekeerd. Pas dan kan de prestatie worden gevierd.

Na de top komt de afdaling om het resultaat te verzilveren

Vanzelfsprekend is een veilige afdaling allerminst. Bij het bergbeklimmen is het zelfs de meest risicovolle fase. Als we niet oppassen raken we na de top afgeleid door het gevoel van triomf. We zijn vermoeid door de klim waardoor we sneller een fout maken. En naarmate we hoger zijn gekomen zijn we meer bedwelmd door de ijle lucht. Totale focus en inzet blijven vereist tot we samen terug zijn op de basis.

Ook in organisaties is er pas sprake van echt succes als de resultaten bestendigd zijn. De lancering van een nieuw product is een hoogtepunt, maar de performance daarvan blijkt pas daarna. En voor een transitie, fusie of reorganisatie telt niet hoe ingenieus het plan is, maar hoe effectief het is in de praktijk.

Besteed aandacht aan de geleverde prestatie. Vier het succes door een feestje te bouwen. Of geef op een andere manier uiting aan de waardering voor ieders bijdrage. En dan? Daarna gaat het leven verder. Ren echter niet direct door naar de volgende top, dat wreekt zich op termijn. Blaas eerst uit en neem de tijd voor reflectie. En al denk je er geen ruimte voor te hebben in de agenda, máák er tijd voor. Het is belangrijk. Wat heb je geleerd, individueel en gezamenlijk? Hoe ga je samen verder? Wat is de nieuwe stip aan de horizon en wat wordt de volgende stap?

Duurzame resultaten bereik je met een team dat wendbaar genoeg is om op interne en externe ontwikkelingen in te spelen. Sterker nog, een topteam dat anticipeert op wat komen gaat en in staat is zichzelf te blijven verbeteren en vernieuwen. En dat groeipad is nooit ten einde.

Bron: Topteams – Samen bergen verzetten

Door: Katja Staartjes

Reageer op dit artikel