artikel

‘Management verantwoordelijk voor welzijn werknemers’

MVO

Verantwoord leiderschap in het bedrijfsleven betekent niet alleen economisch gewin nastreven met oog voor duurzaamheid van de leefomgeving, maar ook verantwoordelijk zijn voor het welzijn van werknemers. Volgens prof. dr. Jeffrey Pfeffer van Stanford University moet het bedrijfsmanagement meer oog hebben voor het fysiek en psychisch welbevinden van werknemers, dat steeds meer onder druk komt te staan.

Pfeffer zegt dat donderdag 17 november rijdens de Diesviering van Tilburg University, dat haar 84e verjaardag viert met een eredoctoraat voor de Amerikaanse Hoogleraar Organizational Behavior. Pfeffer werd voorgedragen door de aan Tilburg University gelieerde TiasNimbas Business School, die dit jaar 25 jaar bestaat. Pfeffer zal in de Diesrede betogen dat bedrijven te weinig doen voor het welzijn van hun werknemers.

Pfeffer, sinds 1979 verbonden aan de Graduate School of Business, Stanford University is een autoriteit op het gebied van gedrag in organisaties. Hij grijpt het thema Responsible Leadership van deze Diesviering aan voor zokm pleidooi voor het verbeteren van hjet welzijn van werknemers.

Uit diverse onderzoeken blijkt dat werknemers wereldwijd minder tevreden zijn dan ooit, onder meer vanwege economische onzekerheid, hoge werkdruk en problemen met het combineren van werk en privéleven. Dat heeft bovendien gevolgen voor hun gezondheid. Maar het welzijn van werknemers beinvloedt uiteindelijk ook de bedrijfsresultaten, evenals de samenleving in het algemeen, stelt Pfeffer. Hij stelt diverse maatregelen voor om het gedrag van organisaties te veranderen.

Reageer op dit artikel