artikel

Jonker: ‘Organiseer duurzaamheid co-operatief’

MVO

Duurzaamheid raakt steeds meer verankerd in wat we doen. Dat is ook hoog nodig volgens prof. dr. Jan Jonker, hoogleraar duurzaam ondernemen. Tijdens het congres Duurzaam Organiseren Doen! op 31 mei a.s. vertelt hij waarom en vooral hoe organisaties er concreet mee aan de slag moeten. ‘Er zullen nieuwe samenwerkingsvormen ontstaan tussen burgers en bedrijven. Duurzaamheid moet je co-operatief organiseren.'

Jonker: ‘Organiseer duurzaamheid co-operatief’

Jan Jonker vindt dat we in een ‘spannende tijd' leven: ‘Het gebeurt nú: duurzaamheid stapt uit de kinderschoenen. De belangrijkste ontwikkelingen op dit gebied vinden binnen nu en vijf tot tien jaar plaats. Daar moet je bij zijn! Iedereen zou erover na moeten denken wat deze ontwikkelingen inhouden voor het dagelijks leven en het werk. Ik draag daar graag aan bij met onderzoek, ik schrijf boeken over alle mogelijk aspecten van duurzaamheid en wil mensen aan het denken zetten met mijn lezing tijdens het congres Duurzaam Organiseren Doen!' Jonker zal de belangrijkste trends en ontwikkelingen op basis van de eerste editie van het Nationaal Onderzoek Duurzaam Organiseren presenteren.

Circulaire economie
Voor Jonker staat als een paal boven water dat het oude economische model niet meer werkt. ‘We moeten van een lineaire naar een circulaire economie. Het is toch van de zotte om rioolbelasting te betalen en energie uit afvalwater onbenut te laten? Je zult zien dat er collectieven van burgers ontstaan die hun afvalwater gaan verkopen in het kader van een nieuw samenwerkingsverband tussen burgers, gemeenten en waterschappen bijvoorbeeld. Deze samenwerkingsvormen zullen met name in het ‘tussenveld' ontstaan tussen organisaties en burgers en zijn niet vrijblijvend.'

Guerillagardening
Nog een belangrijke ontwikkeling die Jonker signaleert: bezit is uit, beschikken is in. Jonker: ‘Leegstaande panden zijn bijvoorbeeld in feite voorraden van te hergebruiken grondstoffen. Maar ook prima plaatsen voor stadsboeren om tomaten in te gaan kweken. Het is naïef om te denken dat groenten alleen kunnen groeien in de zon, nu komt ook alles uit kassen. Deze ‘guerillagardening' is een mooi voorbeeld dat duurzaam organiseren veel verder gaat dan recycling of energiebesparing. Immers, leegstaande panden krijgen een nieuwe bestemming en werklozen kunnen aan de slag. Het gaat om een fundamenteel andere wijze van denken, hoe pakken we sociaal-economische vraagstukken duurzaam aan?  Out of the box denken op het gebied van zorg, energie, mobiliteit en geld. We kunnen ons niet permitteren dit niet te doen.'

WEconomy
Uit lopende onderzoeken blijkt volgens Jonker in toenemende mate dat lokaal co-operatief organiseren steeds meer in zwang komt. ‘Overigens zonder het mondiale perspectief uit het oog te verliezen want dat zou naïef zijn. Overal ontstaan kleinschalige, vernieuwende duurzaamheidsinitiatieven, zoals ruilsystemen en lokaal geld. Het delen van waarden en oplossingen wordt het uitgangspunt, niemand kan de arrogantie meer hebben problemen alleen voor zichzelf op te lossen. Duurzaamheid moet je co-operatief organiseren. Er zullen nieuwe organisatie- en businessmodellen ontstaan. We zijn op weg van een Iconomy naar een WEconomy.'

Tekst: Bianca Minkman

Meer informatie
Meer informatie over het congres Duurzaam Organiseren Doen! op 31 mei a.s. in Arnhem kunt u lezen op de speciale congressite http://www.duurzaamorganiserendoen.nl/ . U kunt zich hier ook inschrijven; tot 1 april kunt u nog profiteren van een vroegboekkorting!

Lees ook het boek Duurzaam Denken Doen.

Reageer op dit artikel