artikel

Slimmer samenwerken geeft meer resultaat

MVO

Samenwerken leidt tot meer creativiteit en innovatie. De huidige tijd maakt samenwerken via sociale media eenvoudiger, maar dat betekent nog niet dat samenwerken vanzelf gaat. MVO Nederland wil graag dat Nederland op het gebied van duurzaamheid wereldleider wordt.

Dat zeggen Willem Lageweg en Bernedine Bos van MVO Nederland in P+. Maar dat kan alleen als slim en goed wordt samengewerkt. Er zijn veel partijen bezig met duurzaamheid, ieder op zijn eigen manier, maar als de krachten meer worden gebundeld kan nog meer bereikt worden, is de gedachte.
Volgens Lageweg ontbreekt het aan een gezamenlijke, nationale ambitie. Ook zijn  nieuwe coalities nodig om een stevige internationale concurrentiepositie te behouden en niet achterop lopen op concurrenten als Scandinavië en Duitsland. Lageweg en Bos zijn ervan overtuigd dat slim samenwerken winst oplevert. ‘Verbinden' is het sleutelwoord. Dat is een rol die MVO Nederland kan vervullen: het stimuleren van verandering, en samenwerken. Het is vooral belangrijk dat niet iedereen zijn eigen ding blijft doen en grenspaaltjes zet. Want alleen door slim samen te werken, kunnen sneller, meer resultaten worden geboekt.

Wisdom of crowds
‘Samen zijn we slimmer' wordt ook wel de ‘wisdom of crowds' genoemd. Hierdoor kunnen maatschappelijke vraagstukken worden opgepakt en kunnen we betere producten en diensten maken. In het boek ‘Samen slimmer. Hoe de wisdom of crowds onze samenleving zal veranderen' laat Maurits Kreijveld zien we hoe de samenleving in de toekomst op een verstandige manier gebruik kan maken van de nieuwe mogelijkheden en hoe organisatiestructuren er in 2032 uit kunnen zien. Een samenleving die gezonder en innovatiever is en waarin burgers meer participeren.
In het boek staan drie aansprekende beelden die inspireert om aan de slag te gaan met deze ontwikkelingen. De toekomstvisies uit het boek zijn ontwikkeld tijdens een toekomstverkenning, die hij uitvoerde bij Stichting Toekomstbeeld der Techniek. Daarbij zijn meer dan honderd experts betrokken zijn geweest op het gebied van technologie en samenleving. Ruim twintig van hen, waaronder Erwin Blom, Marleen Stikker, Jaap van den Herik, Jaap van Ginneken en Annemieke Roobeek, schreven een ook bijdrage aan het boek.

Bronnen: P+ en Frankwatching
Kijk ook op mvonederland.nl en wisdomofthecrowd.nl
Het boek Samen slimmer. Hoe de wisdom of crowds onze samenleving zal veranderen is hier te bestellen.

Lees ook: De strategische revolutie van Wim de Ridder.

Reageer op dit artikel