artikel

CO2-neutraal ondernemen als strategie

MVO

CO2-neutraal zijn is niet alleen weggelegd voor het grootbedrijf. Zelfs de zelfstandige installateur of het advocatenkantoor met drie vennoten kan een zero CO2-voetafdruk overleggen. Hoe, dat legt Rob van der Rijt uit in zijn boek In vijf stappen CO2-neutraal ondernemen; energie besparen en duurzame energie opwekken voor bedrijven. Eerder al richtte Rob van der Rijt […]

CO2-neutraal ondernemen als strategie

CO2-neutraal zijn is niet alleen weggelegd voor het grootbedrijf. Zelfs de zelfstandige installateur of het advocatenkantoor met drie vennoten kan een zero CO2-voetafdruk overleggen. Hoe, dat legt Rob van der Rijt uit in zijn boek In vijf stappen CO2-neutraal ondernemen; energie besparen en duurzame energie opwekken voor bedrijven.

Eerder al richtte Rob van der Rijt de website Klimaatplein.com op: hoe in vijf stappen energie en kosten te besparen en tegelijkertijd duurzaam te ondernemen. ‘Er kwamen veel reacties op de site. Mensen wilden meer weten dan ik op de site kon vertellen. Daarom is er nu een boekje gekomen met meer uitleg.’

Fundament van 5 stappen

Het fundament van het boek zijn de vijf stappen die ook op de site staan. Stap 1 is het berekenen en monitoren van de CO2-voetafdruk. Het boek levert daarvoor een simpele tabel die door elke ondernemer in te vullen is. Stroomverbruik × kwh; benzine × zoveel liter, aantal vliegkilometers, gasverbruik, water enzovoort.  Is dat allemaal inzichtelijk dan kan de lezer/ondernemer in stap 2 kijken op wat voor terreinen hij kan besparen. Zo kan de voordeur van de winkel in de winter dicht; levert de juiste bandenspanning van een leaseauto honderd euro per jaar op en bespaart de energieknop van de pc ook 42 euro per jaar. Rob van der Rijt: ‘Elke ondernemer kan zo heel snel een paar duizend euro per jaar besparen.’ In stap drie wordt expliciet gekeken naar hoe je het restant van de benodigde energie duurzaam kunt opwekken of inkopen. Kan dat door middel van zon, wind, aardwarmte, groene stroom? Is er dan nog steeds een tekort op de ‘footprint’ dan kan gekeken worden – stap 4 – naar hoe je CO2 kunt compenseren als ondernemer. Denk daarbij aan het ondersteunen van duurzame energieprojecten in ontwikkelingslanden. Stap 5 ten slotte is het communiceren over het CO2-neutraal zijn. Want los van de kostenvoordelen die behaald kunnen worden, is duurzaamheid tegenwoordig ook echt iets om in de opbrengstensfeer iets mee te doen. Dus moet je de buitenwereld laten weten dat je CO2 neutraal bent.

Eerder een opdracht

Van der Rijt over het belang ervan anno 2013: ‘Steeds meer partijen – overheid en corporate –  stellen als eis dat een bedrijf MVO-proof is of nog beter, CO2-neutraal. Het is een criterium dat ook steeds vaker wordt opgenomen in aanbestedingsopdrachten. Wie CO2-neutraal is scoort daarmee punten en heeft eerder kans een opdracht binnen te halen. Een instrument als de CO2– prestatieladder kan daarbij helpen. Deze prestatieladder is een instrument waarbij een onderneming kan laten zien op welke “sport” van de ladder hij staat. Dat is een objectieve beoordeling.’

MKB
Het boek In vijf stappen CO2-neutraal ondernemen is met name geschreven voor MKB-ondernemers. Van der Rijt benadrukt dat MVO niet alleen weggelegd is voor het grootbedrijf. ‘Ik heb in het verleden adviestrajecten gedaan voor een advocatenkantoor met drie partners, maar ook voor één zzp’er met een installatiebedrijf. Ook zij kunnen heel simpel de eigen CO2-voetafdruk uit het boek invullen en kijken hoe ver ze op de MVO-ladder staan.’ Van der Rijt merkt dat duurzaamheid het MKB wel bezighoudt in gedachten, maar dat de uitvoering nog wel te wensen overlaat. ‘MKB’ers voelen de noodzaak van duurzaamheid, maar denken in deze crisistijden toch primair in profit en dan pas in people en planet. Terwijl duurzaamheid juist ook bij de profit kan helpen. Dat probeer ik in dit boek duidelijk te maken. Enerzijds door besparingstips te geven, anderzijds door duurzaamheid als strategisch issue op de kaart te zetten. CO2 neutraal zijn kan morgen geld opleveren. En dat hoeft absoluut geen rocket science te zijn. Ik ken CO2-neutrale drukkerijen maar ook CO2-neutrale restaurants. Het begint vooral met willen.’ Dat legt hij allemaal uit in dit praktische en simpele how-to boekje.

Interview: Ronald Buitenhuis.

Het boek: In vijf stappen CO2 neutraal ondernemen

De CO2-voetafdruk van een organisatie is de stempel die zij achterlaat op de aarde als gevolg van het verbranden van fossiele brandstoffen. Zo’n CO2-voetafdruk plaatst uw onderneming bijvoorbeeld door het verwarmen van een pand met aardgas of door transport met voertuigen die gebruik maken van diesel of benzine. CO2-neutraal ondernemen betekent dat u met uw organisatie verantwoordelijkheid neemt voor uw eigen CO2-voetafdruk. In het boek In vijf stappen naar CO2-neutraal ondernemen worden handvatten aangereikt waarmee u direct aan de slag kunt met duurzamer ondernemen.

Reageer op dit artikel