artikel

Homefarming

MVO

In de supermarkt kocht een familielid voor mijn verjaardag een plantje rode peper. Van een ander kreeg ik voor mijn verjaardag eigen gemaakte jam, uitloopeieren van de eigen kippen. Dat is weer iets anders dan cadeaubonnen voor je verjaardag. Zelf kocht ik in een supermarkt een plant met cherrytomaten. De planten kun je natuurlijk plaatsen […]

In de supermarkt kocht een familielid voor mijn verjaardag een plantje rode peper. Van een ander kreeg ik voor mijn verjaardag eigen gemaakte jam, uitloopeieren van de eigen kippen. Dat is weer iets anders dan cadeaubonnen voor je verjaardag.

Zelf kocht ik in een supermarkt een plant met cherrytomaten. De planten kun je natuurlijk plaatsen op een luw gelegen of afgeschermd balkon. Al langer kon je peterselie en tijm in plantenpotjes kopen. Dat zijn planten met bladeren. Maar nu dus ook planten met vruchten. En dus niet alleen in een tuincentrum, maar in de supermarkt op de hoek.
Zelfs het zelf telen en kweken van groenten in een bakje op het balkon wordt op steeds grotere schaal waargenomen. Zo zie je wel eierdoppen met zaadjes. Op een natuurlijke wijze groenten kweken is hier het motto. Geen plastic of kunststof gebruiken. De verkoop van deze planten door supermarkten, het telen en kweken van groenten in de eigen tuin of op het balkon luidt een trend in van homefarming. Zoek maar eens informatie op over 'Homefarming' en 'Stadsboeren' en 'Goed boeren in de stad'. Je stuit op heel veel informatie.
Maar kun je dan sla kweken op een balkon, in een potje? Ja dat kan. Zelfs heel goed. Ook bieten, rucola en wortelen kun je kweken in een pot. Zie voor meer informatie  Goedboerenindestad.nl
De stadsboeren verbouwen zelf hun groenten en ruilen onderling wat ze niet hebben kunnen kweken. Er komt geen geld aan te pas. Het verschil is de economische gedachtegang dat je zelf in je eigen primaire levensbehoeften moet kunnen voorzien. Er zijn allerlei sites waarop je groenten kunt ruilen. Zie hiervoor bijvoorbeeld de website Groenteruilen.nl.

Terug naar de natuur blijft een hartenwens. Ook voor mij. Maar ik begin maar heel klein, met de cherrytomaatjes en de rode peper. Ik teel nog geen zaden in een pot. Die cherrytomaatjes en de rode peper staan ook natuurlijk gewoon leuk in de vensterbank! Trouwens, de zelf gekweekte cherrytomaatjes smaken heerlijk. Het schilletje smelt in de mond. Is veel zachter dan de schilletjes van in de winkel verpakte cherrytomaten. Dat is op zich al een goede reden om met het kweken van cherrytomaten op de vensterbank of in de tuin te beginnen…

Carolien Kok is docent Informatiekunde aan het Kennemer College Beverwijk en mediacoach. Meer informatie: ga naar haar site.

Tip
Lees ook het boek: Werken aan de Weconomy. Duurzaamheid coöperatief organiseren.

Reageer op dit artikel