artikel

De WEconomy – Jan Jonker signaleert 6 trends

MVO

Er zijn tekenen van een nieuwe tijd met een nieuwe economie: de WEconomy. De contouren zijn nog vaag, zegt prof. dr. Jan Jonker, hoogleraar Duurzaam Ondernemen, maar toch zijn er al zes trends te ontdekken.

De WEconomy – Jan Jonker signaleert 6 trends

Samen geven ze vorm aan de zoektocht naar nieuw ondernemen. In een speciale editie van Slow Management gaat hij hier uitgebreid op in. Hieronder volgt een beknopt overzicht.

 1. Circulaire economie
  Het model van de dominante economie kent een lineair procesmodel. Het is zeer inefficiënt vanwege het gebruik van steeds weer nieuwe grondstoffen. In het circulaire model worden grondstoffen telkens opnieuw gebruikt.
 2. Functionele economie
  De consument koopt niet het product, maar de functie: kilometers, warmte, zitcomfort of licht bijvoorbeeld.
 3. Bio-based economie
  Een verschuiving van fossiele grondstoffen naar biomassa (anders dan gebruik voor voedsel).
 4. Samenwerkingseconomie
  Nieuwe manieren van samenwerken waarbij het aankomt op ruilen van producten en diensten.
 5. Deeleconomie
  Het draait niet om bezit, maar om delen. Het draait om het gebruik maken van functies, bijvoorbeeld auto’s, wasmachines of zonnepanelen. Dit gebeurt op zakelijke basis en met inzet van een verscheidenheid aan transactiemiddelen.
 6. Zelfmaakeconomie
  Met 3D-printtechnologie kan nu veel thuis of in de buurt worden gemaakt van grondstoffen of van afval (hergebruik).

Jonker ziet het Internet of Things als een heuse game changer, die gaat zorgen voor een enorme versnelling van de zes trends. Mensen, apparaten, processen en netwerken raken steeds meer verbonden. Dat biedt een nog amper ontdekt scala aan mogelijkheden.

Niet het bouwen van organisaties staat centraal, maar het ontwikkelen van organiseervormen. Samen welzijn organiseren en niet alleen maar welvaart.

Bron: Slow Management

Leestips

Reageer op dit artikel