artikel

Overleven? Dan samenwerken met starts-ups

MVO

Jan Rotmans: ‘Niet dingen steeds slimmer, maar wezenlijk anders doen’.

Overleven? Dan samenwerken met starts-ups

Om duurzaam te overleven moeten gevestigde bedrijven samenwerken met starts-ups en innovatieve niche-partners. Een dergelijke transitie leidt tot nieuwe ketens en verdienmodellen – in de maakindustrie, de bouw, de biobased economy en andere branches. Ondertussen nemen ook ondernemende burgers steeds meer het voortouw. Een beweging die de maatschappij ingrijpend doet kantelen, zegt hoogleraar transitiekunde Jan Rotmans (zie foto).
Rotmans: ‘Koplopers hebben we inmiddels genoeg. Nu hebben we verbinders en lobbykracht nodig, maar ook druk van klanten, stakeholders, consumenten, cliënten. Het kan een slagveld worden met winnaars en verliezers. Maar gaandeweg komen ze tot het inzicht dat ze elkaar hard nodig hebben om verder te komen.’
Lees het hele artikel uit Sigma door het hieronder gratis te downloaden.

Reageer op dit artikel