artikel

A3-methodiek maakt verbanden inzichtelijk

Organisatie

Bas van den Berg (Gemeente Arnhem): ‘A3 dwingt je om meer organisatiebreed te denken’.

A3-methodiek maakt verbanden inzichtelijk

ROC Leeuwenborgh – met vestigingen in Sittard en Maastricht – besloot in 2012 om organisatiebreed met de A3-methodiek te gaan werken. Hub Smeets, hoofd Deelnemersadministratie, is er enthousiast over. ‘A3 is een prachtig instrument om mensen bij veranderingen te betrekken. Het zorgt dat afdelingen meer in gesprek gaan met elkaar en maakt verbanden in de organisatie inzichtelijk.’

Kort en simpel
Organisaties zijn tegenwoordig continu in verandering, zo ook ROC Leeuwenborgh. Hoofd deelnemersadministratie Hub Smeets ziet de A3 methodiek als een instrument dat daar prima bij past. ‘A3 helpt om alle veranderingen een plekje te kunnen geven, omdat ze de organisatie en de onderlinge samenhang tussen afdelingen inzichtelijk maakt op een begrijpelijke en compacte manier. Bij organisatieveranderingen praat je toch al snel over visie en missie, zaken op abstract niveau. Mensen op de werkvloer zien niet altijd direct de link met hun dagelijkse werk en vinden dergelijke zaken dikwijls ‘iets voor het management.’ Het mooie aan A3 is dat deze methode juist helpt om dit te vertalen naar de praktijk, doordat het lastige materie laagdrempelig en inzichtelijk maakt. Je werkt met medewerkers die niet zitten te wachten op uitgebreide jaarplannen en een cijferbrij. In het kader van het monitoren van je jaarplannen kunnen tussentijdse rapportages van een paar A4-tjes prima volstaan. Voordat we met A3 werkten, waren jaarplannen gebaseerd op het ministeriële waarderingskader en minstens twintig pagina’s lang. Maar met zo’n omvangrijk boekwerk ben je bij voorbaat al verloren. Ik vind dat je mensen niet te veel lastig moet vallen met allerlei details die ze voor hun dagelijks werk niet nodig hebben. Houd het kort en simpel – dat is precies wat A3 doet. Daarom werkt het ook en is het niet het zoveelste rapport dat onderin een la verdwijnt.’
Ook de Gemeente Arnhem is een A3-gebruiker. Bas van den Berg, afdelingshoofd Gegevensbeheer (zie foto): ‘A3 faciliteert een andere manier van denken. Ze brengt uniformiteit en focus op verbeterpunten.’
Lees het hele artikel in Tijdschrift Administratie door het hieronder te downloaden.

Meer weten over de A3-methodiek? Lees het boek erover of ga naar de cursus.

Reageer op dit artikel