artikel

Tips om productiever te worden dan de collega’s op kantoor

Organisatie

De tijden dat thuiswerkers werden getypecast als pyjamawerkers zijn voorbij. Er werken meer mensen vanuit huis dan ooit tevoren.

In de VS steeg het aantal thuiswerkers tussen 2005 en 2012 naar schatting met 80%. De voordelen zijn duidelijk: flexibiliteit, autonomie, het comfort van werken in je eigen omgeving. Maar: hoe blijf je gefocust en productief? En hoe houd je werk en privé gescheiden? Vijf adviezen:

1. Werk met een vast dagschema
Dat geeft structuur aan je dag en houd je gemotiveerd. Begin je dag net of je naar kantoor gaat. Sta vroeg op. Kleed je aan. En laat je niet online afleiden als je eenmaal op je bureaustoel zit. Trek er eens een paar weken voor uit om te bepalen wat voor jou het best dagritme is, zelfs als je al langer vanuit huis werkt. En: gun jezelf downtime. Draai je lange dagen voor een project? Compenseer dat dan naderhand met wat extra uren vrije tijd.

2. Trek duidelijke grenzen
Werk en privé vermengen gemakkelijk, met als risico dat je huis niet meer als thuis aanvoelt. Met een separate werkruimte trek je een heldere scheidslijn. Maak vrienden en familie duidelijk dat je tijdens werkuren niet bereikbaar bent, ook al ben je thuis. Gaat de deurbel onverwacht? Doe niet open.

3. Neem geregeld pauze
De productiefste mensen werken – blijkt uit onderzoek – ongeveer 52 minuten aan een stuk door en nemen dan rond de 17 minuten pauze. Die pauze kan allerlei vormen aannemen: uit het raam staren, in de krant lezen, een wandelingetje maken, koffie zetten. Je brein is als een spier: die heeft ook rust nodig. Werk je aan een project en heb je het he-le-maal gehad voor de dag? Stop dan. Je pikt het de volgende dag sneller en opgefrist weer op.

4. Blijf connected
Doe moeite om collega’s, andere professionals en klanten te ontmoeten – zeker als je geen werk hebt waarbij dat vanzelf al gebeurt. Sluit je aan bij beroepsorganisaties en gebruik netwerksites als Linkedln. Zichtbaarheid is een belangrijke factor als je vooruit wilt komen in je carrière (én voor je psychologisch welzijn). Check zo vaak je kunt in bij collega’s en superieuren. Vertel mensen waarmee je bezig bent, wat je gedaan hebt die dag.

5. Vier je successen
Gemotiveerd en gefocust blijven kan moeilijk zijn als je thuiswerkt (Facebook, Whatsapp, die stapel was, die kast die nodig moet worden opgeruimd). Houd de moed erin door te focussen op wat je aan het eind van de dag bereikt hebt in plaats van te denken aan wat je allemaal nog voor elkaar moet boksen. Houd eventueel een logboek bij met de werkgebeurtenissen van de dag. Of checklists waarin je afvinkt wat je gedaan hebt.
Bron: Carolyn O’Hara, Harvard Business Review Blog, 8 oktober 2014

Leestip: Efficiënt werken met gratis webtools.

Reageer op dit artikel