artikel

Nice to know: Een fusie is net een huwelijk

Organisatie

Als je gaat fuseren, of je voegt twee afdelingen samen… Hoe zorg je dan dat het een geslaagd huwelijk wordt? Stel je ‘huwelijkse voorwaarden’ op in de vorm van dichtgespijkerde contracten of is vertrouwen de basis?

Die samenvoeging van onze bedrijven… dat ging niet zo maar. We zeggen soms lachend tegen elkaar… wat een gedoe, we zijn Shell niet… En toch…, is het zelf intens beleven van een fusie op microniveau erg leerzaam als je grote organisaties bij fusies begeleidt.
Power & Love, huilen en lachen, bijna opgeven en heel graag willen dat het lukt. We hebben alle fases gehad. Mooi was dat we tegelijkertijd ook klanten begeleidde die bezig waren met cultuuropbouw na fusie, herstelgesprekken na een mislukte fusie en een overname van een kleine organisatie door een grotere. Natuurlijk hebben we zowel bij onze klanten als ook in ons eigen proces de antropologische veranderbril opgezet en gekeken hoe mensen dat doen… overal ter wereld, fuseren, trouwen, scheiden, verbinden.
Lees de hele blog van Danielle Braun en Jitske Kramer.

Reageer op dit artikel