artikel

De revival van intern advies – Recensie van Adviseren vanuit het geheel

Organisatie

Het nieuwe boek van Kloosterboer is een ‘must read’. Vooral vanwege de visie op intern advies.

Kloosterboer kennen we als een ‘reflective practitioner’ met twee professionele liefdes: adviseren en veranderen. Zelf staat hij als adviseur al jaren op de brug tussen theorie en praktijk. In zijn nieuwe boek Adviseren vanuit het geheel worden beide liefdes verbonden met de focus op interne adviseurs. Niet voor niets luidt de ondertitel ‘De vitale waarde van intern advies’. De adviseur wordt geplaatst in de spanning tussen context, het vak en zichzelf als persoon. Natuurlijk is er literatuur over hoe managers naar adviseurs kijken. Overigens niet altijd even positief. En natuurlijk is er ook literatuur van adviseurs over adviseurs. Ook niet onverdeeld gunstig. Maar we beleven de revival van intern adviseren. Veel organisaties bouwen weer hun eigen verander- en adviescapaciteit op door te investeren in de competenties van managers en het opbouwen van eigen adviseurspools. Juist op dit moment geeft de benadering van Kloosterboer de (intern) adviseur een vitale plek vanuit systemisch perspectief. Goed getimed en zo’n boek was er nog niet!


Het nieuwe boek van Kloosterboer is een ‘must read’. Vooral vanwege de visie op intern advies. Organisaties worden gezien als een relatieweefsel vol verticale en horizontale (werk)relaties. In dat weefsel zijn (net als in alle levende systemen) verstoringen onvermijdelijk. Al was het maar vanwege strijdige belangen, betekenisgevingsprocessen, verborgen contracten, scripts uit het verleden en politieke spelletjes. Nog los van een voortdurende stroom van externe impulsen. Die spanningen worden benaderd als micro-ontstekingen.

De interne adviseur op de vitale plek vormt de immuunfunctie in het permanent ontstoken organisatieweefsel. Vitaal adviseren wordt dan de cellen zelfredzamer, zelfsturender maken en verbinden. Zo worden co-creëren en verbinden de nieuwe kerntaken van de intern adviseur. Een inspirerend perspectief dat de rol en positie van de interne adviseur op een boeiende wijze (weer) op de kaart zet.
 Roept De Caluwé in zijn laatste boek op om spanningen te omarmen, Kloosterboer ziet die spanningen juist als het werkterrein van de interne adviseur die deze ontstekingen probeert te immuniseren. Beiden hebben ook nog gelijk. Interessante paradox!
Recensent: M.C. de Witte op Managementboek

Reageer op dit artikel