artikel

Hoe wendbaar is uw organisatie?

Organisatie

Wendbaarheid van een organisatie is steeds meer een vereiste aan het worden. HRM speelt hierin een cruciale rol. Weten hoe?

Gemeenten zijn van oorsprong stabiele organisaties met een stabiele omgeving, maar de laatste tien jaar heeft hier een verschuiving plaatsgevonden. Door veranderingen in de technologie, decentralisatie van overheidstaken en andere verwachtingen van de inwoners en bedrijven is het niet meer mogelijk om deze stabiliteit te continueren. Veranderingen in de omgevingen zijn meer divers en volgen elkaar steeds sneller op. Hierdoor is wendbaarheid van een organisatie een vereiste aan het worden. In de literatuur zien we dan ook steeds meer aandacht voor de ‘agile organisatie’ of ‘de wendbare organisatie’.
Wendbaarheid als voorwaarde voor een succesvolle organisatie
In toenemende mate wordt wendbaarheid (agile) van de organisatie gezien als de oplossing om te kunnen omgaan met de steeds sneller worden veranderingen in de omgeving. Agile is een ontwikkeling die is ontstaan binnen de IT-wereld, maar vernieuwingen en aanpassingen zijn niet alleen nodig binnen het IT-domein. Ook de strategie en de organisatiestructuur moet veel sneller kunnen anticiperen op de externe omstandigheden.
Download gratis de white paper hierover.
Reageer op dit artikel